Öteki Putin / 1

Putin, ‘KGB okulu/geleneği’nden gelen Rusya Federasyonu Başkanı’ydı. Tarihine, devletinin derin/‘kadim’ geleneklerine ve kurumlarına bağlıydı. Hatta resmen açıklamasa bile, 20. asrın 2 numaralı süper gücü, ‘Sovyetler Birliği’nin mirasçısıydı. ‘Çarlık Rusyası ile SSCB’nin sentezi gibiydi!’

Öteki Putin / 1

Basına servis edilen fotoğraflarında, televizyon görüntülerinde, ifadesiz, duygusuz yüz hatlarına sahipti. - Özel doktorunun önerisi ile suratındaki buruşukluklar ‘botoks takviyesi’ ile giderildi! - Daha çok dinler görünür, az konuşurdu. 

Gerekmedikçe ‘suskun’ pozunu değiştirmezdi. Kararlarını/tepkilerini katiyen belli etmezdi. Açıklamazsa, ne düşündüğü bilinmezdi. Gerekmedikçe/sinirlenmedikçe ön planda gözükmez, sivri çıkışlardan da sakınırdı.

Devletine, tarihine tavizsiz bağlıydı. En bilinen vasfı: ‘Çalışkanlık’ idi. Yükselişi - eşine ender rastlanan! - başarı öyküsüydü! Soylu aileden gelmiyordu, ‘aristokrat’ kökenli değildi. Sıradan sayılabilecek ‘devlet memuru’ydu. Ancak yönetim piramidinin en tepesindeydi. KGB’de, yakın çalışma arkadaşlarının kendisine, ‘Başkan!’ dediği yazıldı. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı koltuğuna oturunca da, - yine aynı çevrenin! - ‘Çar Hazretleri!’ hitabıyla karşılanacaktı. 

- Putin’in Dudak Isırtan Serveti Olduğu İddiaları… - 

Putin’in çizdiği politika(lar), beklenmeyen/tahmin edilemeyen refleksleri, cüretkâr girişimleri, çok gizemli özel hayatı - çeşitli çevrelerce! - ‘mercek altına alındı’! Avrupa ve ABD basını/istihbaratı, spot ışıklarını üzerine çevirdi. Detaylı incelemelere/araştırmalara girişildi. Hakkında bazen ‘inanılabilir’, bazen ‘abartılı’, bazen de ‘komplo teorilerini dahi aşa(bile)n’ iddialar’ seslendirildi/yazıldı. Savların çoğu yazılı ve görsel basında yayınlandı. Sosyal medyanın çeşitli platformlarında da paylaşıldı.

ABD basınında, Rus lideri hakkındaki en dikkat çeken yayın, ‘bilinemeyen/ölçülemeyen serveti’ydi. Sava inanılırsa Putin, ‘Dünyanın En Zengin Kişisi’ olabilirdi/sayılabilirdi. Ama kişisel servetini nasıl ve nere(ler)de sakladığı meçhuldü. 

Georgetown Üniversitesi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Anders Aslund, 2019’da, ‘Russia's Crony Capitalism’ - ‘Rusya’nın Dost/Kafadar Kapitalizmi’ - adlı kitabında, Putin’in servetini araştırdı. Aslund’un yazdıklarına göre, Rus liderin varlığı: ‘125 milyar ABD doları’ civarındaydı. ‘Müttefiklerinin, akrabalarının ve arkadaşlarının ‘offshore hesapları’nda gizliydi.

- ABD Kaynaklı İddialar Hep Süregeldi… -

‘Uluslar Arası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’, 2016’da, ‘Panama Belgeleri’ raporunu yayınladı. Metine göre, Putin’in gizlenen serveti, çoğunlukla da mülkleri hakkında herhangi bir iz ve belge yoktu. Kuruluş iddialarını, Putin’in maliki olduğu iddia edilen gayrimenkul ve varlıkların yakınları üzerine alındığı hipotezine dayandırdı. İsnatlara, sıklıkla kullandığı 100 milyon dolar değerindeki mega yat ile Karadeniz sahilinde inşa edilen, kıymeti ‘dudak uçuklatan’ süper lüks yazlık saray da dahildi.

Putin, 2018’de, ‘mal ve gelir beyanı’nda bulundu. Beyannamede yazdığına göre, St. Petersburg’da 800 metre karelik apartman dairesine, - Sovyetler Birliği döneminden kalma! - eski model bir otomobile ve arazi aracına sahipti. Kremlin, Başkan’ın yıllık gelirinin 140 bin ABD dolarına denk geldiğini açıkladı. 

CNN International, Putin’in senelik resmi kazanç bildirimini ‘inandırıcı’ bulmadı. ‘Şal’ kullandığını ima etti. ‘Senelik gelirinin, mal varlığındaki, çok değerli ve tarihi saatlerin yer aldığı koleksiyonu satın almaya bile yetmeyeceğini iddia etti!’

- Putin’in Dedesi, Lenin’in Hususi Aşçısıydı… -

Mevduat uzmanı - Bir zamanlar Rusya'nın en büyük yabancı portföy yatırımcısı olan Hermitage Fund'ın danışmanı! - William Felix Browder, 2017’de, ‘Rusya liderinin şahsi servetinin 200 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ettiğini,’ söyledi. Browder’in yorumlamasına göre Putin, ‘gezegenimizin en zengin insanları arasında’ydı! ‘Muhtemelen Jeff Bezos - Amazon'un kurucusu, CEO'su! - , Bill Gates - Microsoft'un kurucularından! - ve Elon Musk’tan - Tesla’nın CEO’su! - bile daha variyetliydi. Servetini takip etmek ise imkânsızdı!’

Putin’in dedesi, Spiridon Ivanoviç Putin, Sovyetler Birliği’nin kurucu lideri Vladimir Lenin’in özel aşçısıydı. Lenin’in eşi Nadejda Krupskaya tarafından takdir edil(ir)di. Yemekleri beğenilir, sadakati her zaman övülürdü. Büyükbaba Putin, Stalin’in de hususi aşçıbaşılığını yaptı.

Putin, 7 Ekim 1952’de, St. Petersburg şehrinde doğdu. Resmi biyografisine göre babası Vladimir Spiridonoviç, çiftçiydi. 2. Dünya Savaşı’nda talihsiz kaza yaşadı. Bacaklarından yaralandı. Zamanla kısmen iyileşti fakat engelli kaldı. Harpten sonra da fabrikada işçi durdu.

Putin Ailesi, 2. Büyük Savaş’ta açlık tehlikesiyle karşılaştı. Bir çocukları difteriye yakalanıp hayatını yitirdi. Anne, Maria Ivanovna Shelomova, sokakları süpüren, çeşitli donanımları temizleyen, boğaz tokluğuna çalışan emekçiydi. Bayan Shelomova, 1911’de doğumluydu. 1998’de, St. Petersburg’da - 87 yaşında! - vefat etti.

- Putin’in Çocukluğu Yokluk İçinde Geçti… -

Aile, yönetimin temin ettiği ‘paylaşımlı evler’de kalırdı. Küçük, tek gözlü odaya sığınılmıştı. Sıcak su veya banyo yoktu. Kare şeklindeki mutfak penceresizdi. İçerisini aydınlatacak ampulden bile yoksundular! Her katta ‘helâ’ bulunur ve ortaklaşa kullanılırdı.

Putin’e göre ailenin yaşantısı, ‘mütevazı’ydı. Haftada bir ‘Şi’ çorbası, köfte ve krep yapılırdı. Tatil ve pazar günlerinde, anne Maria Ivanovna Shelomova, mutfaktaki bütün hünerini gösterirdi. Etli lahana, pirinç pilavı pişirirdi. Poğaçalar, lezzetli pastalar imal ederdi. Küçük Putin, boş zamanlarında, arkadaşlarıyla oynardı. Merdiven boşluğunda barınan fareleri kovalardı. Bazı sıçanlar köşeye sıkışınca, savunma refleksiyle saldırıya geçerdi. Bir defasında, küçük Putin de aynı akıbeti paylaştı ve çok korktu.

Küçük Putin, ilkokulda düzenli ders çalışan öğrenci sayılmazdı. Yaramazdı, yerinde duramazdı. Öğretmenlerinin sözünü dinlemezdi. Ev ödevlerini yapmazdı. Ortaokulda, olumlu gelişmeler gösterdi. 6. sınıfta - kendisini seven öğretmeninin önerisiyle/desteğiyle! - burs kazandı. En çok sevdiği ve başardığı dersler: Tarih, Beden Eğitimi ve Almanca idi. 

- Putin’in Çocukluk Hayali: KGB’de Çalışmaktı… -

Putin, hareket, heyecan, macera insanıydı. Romantik, aksiyon dolu gizli ajan öykülerinden/filmlerinden etkilen(ir)di. 9. sınıfa devam ederken, KGB’ye katılmayı düşledi. St. Petersburg’daki örgüt merkezine gitti. İştirak isteğini iletti. Yöneticiler, delikanlıyı geri çevirmeden bazı öğütler verdi: ‘Hukuk eğitimi alması önerildi!’Putin, KGB idarecilerinin yönlendirmesini benimsedi. ‘Leningrad Devlet Üniversitesi’ - yeni adı ile ‘St. Petersburg Üniversitesi’! - Uluslar Arası Hukuk Bölümü'ne kaydını yaptırdı. Son sınıfta, KGB’ye müracaatını yineledi. Formasyonu uygun/yeterli görüldü. Teşkilata kabul edildi. 1975’de, okulu başarı ile bitirdi ve diploma aldı. Yüksek lisansını ‘Ekonomi’ dalında yaptı. ‘Asıl mesleği avukatlıktı ancak icra edemeyecekti!’ KGB’de teşkilat içi eğitime alınacaktı. 70’lerin sonunda, 80’lerin başında Moskova’ya gidecekti. Aynı şehirdeki ‘1 Nolu KGB Yüksek Okulu’ndan da mezun olacaktı.

1985’de, 5 yıl sürecek Doğu Almanya görevi başladı. Dresden’deki ‘Bölgesel İstihbarat Ofisi’nde vazifelendirildi. Almancasını geliştirdi/ilerletti. Judo sporunda ‘siyah kuşak’a kadar yükseldi. Doğu Almanya, Sovyetler Birliği ile kıyaslanamayacak derecede cazipti. ‘Putin, ‘Cennet’e düşmüş’ gibi hissetti. Renkli, hayli zengin sayılabilecek hayat sürdü!’ Ofiste, ‘bölüm başkanlığı’na getirildi. Yarbay rütbesine yükseltildi. 1989’da da, ‘Doğu Almanya Ulusal Halk Ordusu’na üstün hizmette bulunduğu için ‘bronz madalya’ ile ödüllendirildi. Aynı yıl Kasım ayında, Berlin’i ikiye ayıran duvar yıkıldı. Almanya yeniden birleşti/‘yekvücut’ oldu. Yarbay Putin geri dönmek zorunda kaldı. ‘Ailesine hediye olarak çamaşır makinesi götürecekti!’

- İlk Sicilinde, ‘Risk Almaktan Korkmaz!’ Değerlendirmesi Yazılıydı… -

St. Petersburg’daki ‘Devlet Tarih ve Siyasi Belgeler Arşivleri Merkezi’, ilginç karar aldı. Vladimir Putin’in de aralarında bulunduğu bazı eski KGB çalışanlarının sicil dosyalarını ve öz geçmişlerini yayınladı. Açıklanan bilgi ve belgeler, ‘Komsomol’ - ‘Sovyetler Birliği Komünist Partisi Gençlik Yapılanması’! -  tarafından toplanmıştı. Hakkında yazılanlar övgü doluydu: ‘23 yaşındaki Vladimir Putin çok çalışkan, dürüst ve disiplinliydi. Stres ve tehlike ile baş edebilirdi. ‘Risk alabilir ve yönetebilirdi!’ İş arkadaşlarına karşı saygılıydı, itibar görüyordu. KGB’nin genç personeli ‘judo’ ve ‘sambo’ gibi savunma sporlarında yetenekliydi. ‘1976 Leningrad - St. Petersburg! - Judo Şampiyonu’ydu!’ Putin, ilerleyen yıllarda da judo yapmayı sürdürdü. ‘Siyah kuşak 8. dan’a kadar yükselecekti. 

Vladimir Putin, 1990’da, - KGB’nin yönlendirmesi ve onayı ile! - St. Petersburg Üniversitesi’nde doktora eğitimi giriş sınavlarına katılıp kazandı. Ardından da aynı kuruma, ‘Uluslar Arası İlişkiler Danışmanı’ oldu.

Üniversiteden hocası, hukuk profesörü Anatoly Sobchak, St. Petersburg şehri Belediye Başkanlığı’na seçilmişti. Putin’e iş teklif etti: Müşavirlik önerdi. Böylece deneyimi artacak, kariyerinde yükselecekti. Devletin çalışma sistemini de yakından gözleyecekti/öğrenecekti. Görevini eksiksiz yerine getirdi. Müşahedelerini sürdürdü.

- FSB, - Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Teşkilatı! - Başkanlığına Getirildi… -

Sobchak, 1996’da yapılan seçimleri kaybetti. Kendisi ve kadrosu, dolayısıyla Putin de atıl kaldı. Yeniden iş arayacaktı. Avukatlık sertifikası vardı, mesleğini icra edebilirdi. Judo antrenörlüğü ile de hayatını kazanabilirdi. Fakat Moskova’dan gelen öneri ile kesin kararını verdi. ‘Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi’nde çalışacaktı. 2 yıl sonra da, KGB’nin yerine kurulan FSB’nin - Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Teşkilatı! - reisliğine tayin edilecekti. Batılı siyaset yorumculara göre, ‘Potansiyel reisicumhur adayları arasındaydı!’

Sovyet Komünist Partisi saflarında başladığı siyasette hızla yükseldi. 1998 ve 1999’da, Boris Yeltsin’in hükümetlerinde görev aldı. Güvenlikten sorumlu Devlet Bakanlığı yaptı. 1999’da, Başbakanlığa atandı. Karısı Lyudmila Putina’ya eşinin yükselişini nasıl değerlendirdiğini soran gazeteciye verdiği cevap karakterini yansıtıyordu: ‘Bazı insanlar para için, kimileri de ideal(leri) için yaşar! Kocam, ikinci gruba girer!’ Diyecekti.

Putin, Başbakanlık koltuğuna oturduğunda, ‘Milenyum Manifestosu’nu yayınladı. Rusya’nın geçmişine ve geleceğine ilişkin şahsi görüşünü/vizyonunu açıkladı. Özetle amacı: ‘Tüm Rusya Federasyonu, merkezi devlet yönetimi altına alınmalıydı!’Hızlı yükselişi sürdü. Başbakanlığa getirilişinden 5 ay sonra Boris Yeltsin istifa etti. Yerini - Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı görevini! -, Vladimir Putin’e bıraktığını açıkladı.

- Putin, Rus Milliyetçiliği’ni Güçlendirmeyi Amaçladı… -

Putin için alınacak ilk ve en önemli karar: ‘Devlet varlığının ve ülke bütünlüğünün korunması’ydı! Bu da, geniş halk kitlelerinin yurtseverlik ideolojisi etrafında birleşmesi/bütünleşmesiyle mümkündü! Rus milliyetçiliği güçlendirilmeliydi! Siyasi sloganı belliydi: ‘Memleketimizin ve şahsınızın güvenliği için beni seçin!’ İddialı söylemlerini daha da ileri götürecekti: ‘Ben, son şansınızım! 90’lardaki gibi, Batı’nın ve ABD’nin oyuncağı oluruz! Bağımsızlığımızı yitiririz, varlığımız tehlikeye girer! Tarihteki büyük mirasımızdan uzaklaşırız!’

Tarihçilerimizin ‘Deli!’, Batılı vakanüvislerin ‘Büyük!’/‘the great!’ diye tanımladıkları, Çar 1. Petro’nun hayranıydı. Çarice 2. - ‘Büyük!’ - Katerina’nın da takdirkârıydı. Kremlin Sarayı’nda, resmikabullerde kullandığı salonun bir köşesinde heykelini bulundururdu. Verdiği mesaj son derece netti: ‘Rusya Federasyonu, Çarlık idaresinin resmi mirasçısı ve devamıdır!’ 

Putin, 2000 ile 2008 arasında, Devlet Başkanlığı yaptı. 2008’den 2012’ye kadar Başbakanlık koltuğunda oturdu. Süreç içinde, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi’nin Genel Başkanlığı’nı da yürüttü. 2012’deki seçimlerine iştirak etti. 3. defa Devlet Başkanlığı’na getirildi. 

Batılı ve ABD’li basının/gözlemcilerin yorumlarına göre Putin, iktidarı boyunca, muhalefetin güçlenmesine ve sesini yükseltmesine izin vermedi. Hatta sert polisiye tedbirlerle engellemeye çalıştı. ‘Dünya Satranç Şampiyonu Garry Kasparov, adaylığını açıklayacak salon bulamadı! Muhalif lider Aleksey Navalny'ın yaşadıkları, başına gelenler, dünya basınında geniş yer aldı!’

15 August 2023 15:17
298 kez okundu

Ali Hikmet İnce



Benzer Yazılar

Putin'in Kadınları

Ünlü şairimiz Orhan Veli, ‘Kitabe-i Sen-i Mezar’ isimli şiirine, ‘Hiçbir şeyden çekmedi dünyada / Nasırdan çektiği kadar,’ mısralarıyla başladı. Süleyman Efendi’nin sıkıntılarını anlattı. Putin de, çevresindeki güzel kadınlardan çekti. Kalbini verdiği, kanatları altına aldığı, özenle sakladığı ‘nazende’ler sayesinde merak edildi, dillere düştü, haberlere mevzu oldu. Putin ve yakın çevresini saran ‘nazenin’ler, dünyanın da ilgisini çekecekti!

Putin’in Türk Asıllı Metresi

Putin’in hayatına giren veya adı beraber anılan hanım(lar)ın yüzüne şans hep güldü. Kimisi gayrimenkul(ler)e ve servete kondu. Kimisi de politikaya girdi. Medya dünyasında patron koltuğuna oturdu. Devlet protokolünde ‘görünmeyen statü’ sahibi kesildi. Alina Kabaeva, şöhretli sporcuydu. Putin’le tanıştıktan sonra ününü, variyetini ve etkinliğini artırdı. Bayan Kabaeva, ‘son göz ağrısı’na, ‘Kış öncesi gelen - kısa süreli - aldatıcı yaz’a benzetildi. Güzelliği ile sadece Putin’in değil, bütün karşı cinsin ilgisini topladı. Sadece Rusya’da değil dünyada da stardı!

Öteki Putin / 2

Putin, dünya siyaset arenasına çıkınca, hemen fark edildi. Gizli servislerin, basının ilgi alanına girdi. Özel hayatı, çalışma şekli, yakın çevresi, ailesi ve hatta akrabaları tek tek değerlendirildi. Yazıldığı gibi Putin, ‘dünyanın en zengin adamları arasında’ mıydı? ‘Birbirinden güzel 2 hanımla birlikte olmuş’ ve ‘ailesinin kalabalıklaşmasını sağlamış’ mıydı?

Kızıl Saçlı Afet

Anna (Kushchyenko) Chapman, 21. yüzyılın birinci çeyreğinde dünyaca ünlenen ilk kadın casustu. New York’ta faaliyet gösterdi. Eşsiz fiziği, kızıl saçları, yeşil gözleri, Hollywood yıldızlarını kıskandıran çok zengin gardırobu, lüks ötesi hayatıyla hedef seçtiği erkekleri parmağında oynattı. Mata Hari’nin türevi gibiydi.

ABD Başkanı’ndan Yasak Aşkına Mektuplar

ABD Başkanı Kennedy, kısa sayılabilecek - 46 yıl! - ömür sürdü. Ama çok hızlı, renkli, olaylarla dolu, yüksek gerilimli, sansasyonel yaşadı. Döneminin en gözde, en ünlü, en güzel, en seksi kadınlarıyla kurduğu ilişkilerle de anıldı.

‘Türk Kasabı’ Kuyucu Paşa / 2

Kuyucu Murat Paşa, hac vazifesini de yerine getirdi. Yemen Beylerbeyi iken, ‘Seyfullah’ - ‘Allah’ın Kılıcı’! - diye bilinen ünlü Arap komutan Hâlid bin Velîd’in palasını bulup satın aldı! Tarihçiler, ‘Giriştiği savaşlarda Velîd’in silahını kullandığını,’ yazacaktı!

‘Türk Kasabı’ Devşirme - 1

Kuyucu, 90’ına ulaşmış inatçı ihtiyardı. Devleti ve padişahı, her daim ‘nimet’ bildi. Aldığı em(irle)ri, harfiyen - hatta fazlası ile abartarak! - uyguladı. ‘Devşirme yönetimindeki’ Osmanlı’nın Anadolu’da katlanılmaz dereceye varan icraatına karşı durmaktan başka çaresi kalmayan kişilere ve kitlelere karşı, tarihte örneğine pek az rastlanan kanlı sindirme harekâtına girişti!

Kral 3. Charles Müslüman mı?

‘3. Charles’ unvanı ile İngiltere Tahtı’na oturan Prens Charles, Şeyh Nazım Kıbrısî’nin iddia ettiği gibi ‘Müslüman’ mıydı? Hem Anglikan Kilisesi’nin başı hem İslâm dinine mensubiyet mümkün müydü?

Asit Dolu Fıçıya Atılan Başbakan

Patrice Lumumba, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin seçimle/halkın oyuyla işbaşına gelmiş ilk başbakanı idi. 4 ay görevde kalabildi. İcraatlarıyla değil de dramatik katlinin yarattığı sansasyonla/tepkiyle tanındı. CIA’nın örgütlediği onlarca kanlı darbenin talihsiz kurbanları arasındaydı.

Putin'in Kadınları

Ünlü şairimiz Orhan Veli, ‘Kitabe-i Sen-i Mezar’ isimli şiirine, ‘Hiçbir şeyden çekmedi dünyada / Nasırdan çektiği kadar,’ mısralarıyla başladı. Süleyman Efendi’nin sıkıntılarını anlattı. Putin de, çevresindeki güzel kadınlardan çekti. Kalbini verdiği, kanatları altına aldığı, özenle sakladığı ‘nazende’ler sayesinde merak edildi, dillere düştü, haberlere mevzu oldu. Putin ve yakın çevresini saran ‘nazenin’ler, dünyanın da ilgisini çekecekti!

Putin’in Türk Asıllı Metresi

Putin’in hayatına giren veya adı beraber anılan hanım(lar)ın yüzüne şans hep güldü. Kimisi gayrimenkul(ler)e ve servete kondu. Kimisi de politikaya girdi. Medya dünyasında patron koltuğuna oturdu. Devlet protokolünde ‘görünmeyen statü’ sahibi kesildi. Alina Kabaeva, şöhretli sporcuydu. Putin’le tanıştıktan sonra ününü, variyetini ve etkinliğini artırdı. Bayan Kabaeva, ‘son göz ağrısı’na, ‘Kış öncesi gelen - kısa süreli - aldatıcı yaz’a benzetildi. Güzelliği ile sadece Putin’in değil, bütün karşı cinsin ilgisini topladı. Sadece Rusya’da değil dünyada da stardı!

Öteki Putin / 2

Putin, dünya siyaset arenasına çıkınca, hemen fark edildi. Gizli servislerin, basının ilgi alanına girdi. Özel hayatı, çalışma şekli, yakın çevresi, ailesi ve hatta akrabaları tek tek değerlendirildi. Yazıldığı gibi Putin, ‘dünyanın en zengin adamları arasında’ mıydı? ‘Birbirinden güzel 2 hanımla birlikte olmuş’ ve ‘ailesinin kalabalıklaşmasını sağlamış’ mıydı?

Kızıl Saçlı Afet

Anna (Kushchyenko) Chapman, 21. yüzyılın birinci çeyreğinde dünyaca ünlenen ilk kadın casustu. New York’ta faaliyet gösterdi. Eşsiz fiziği, kızıl saçları, yeşil gözleri, Hollywood yıldızlarını kıskandıran çok zengin gardırobu, lüks ötesi hayatıyla hedef seçtiği erkekleri parmağında oynattı. Mata Hari’nin türevi gibiydi.

Putin'in Kadınları

Ünlü şairimiz Orhan Veli, ‘Kitabe-i Sen-i Mezar’ isimli şiirine, ‘Hiçbir şeyden çekmedi dünyada / Nasırdan çektiği kadar,’ mısralarıyla başladı. Süleyman Efendi’nin sıkıntılarını anlattı. Putin de, çevresindeki güzel kadınlardan çekti. Kalbini verdiği, kanatları altına aldığı, özenle sakladığı ‘nazende’ler sayesinde merak edildi, dillere düştü, haberlere mevzu oldu. Putin ve yakın çevresini saran ‘nazenin’ler, dünyanın da ilgisini çekecekti!

Putin’in Türk Asıllı Metresi

Putin’in hayatına giren veya adı beraber anılan hanım(lar)ın yüzüne şans hep güldü. Kimisi gayrimenkul(ler)e ve servete kondu. Kimisi de politikaya girdi. Medya dünyasında patron koltuğuna oturdu. Devlet protokolünde ‘görünmeyen statü’ sahibi kesildi. Alina Kabaeva, şöhretli sporcuydu. Putin’le tanıştıktan sonra ününü, variyetini ve etkinliğini artırdı. Bayan Kabaeva, ‘son göz ağrısı’na, ‘Kış öncesi gelen - kısa süreli - aldatıcı yaz’a benzetildi. Güzelliği ile sadece Putin’in değil, bütün karşı cinsin ilgisini topladı. Sadece Rusya’da değil dünyada da stardı!

Kızıl Saçlı Afet

Anna (Kushchyenko) Chapman, 21. yüzyılın birinci çeyreğinde dünyaca ünlenen ilk kadın casustu. New York’ta faaliyet gösterdi. Eşsiz fiziği, kızıl saçları, yeşil gözleri, Hollywood yıldızlarını kıskandıran çok zengin gardırobu, lüks ötesi hayatıyla hedef seçtiği erkekleri parmağında oynattı. Mata Hari’nin türevi gibiydi.

Kral 3. Charles Müslüman mı?

‘3. Charles’ unvanı ile İngiltere Tahtı’na oturan Prens Charles, Şeyh Nazım Kıbrısî’nin iddia ettiği gibi ‘Müslüman’ mıydı? Hem Anglikan Kilisesi’nin başı hem İslâm dinine mensubiyet mümkün müydü?

Kavanoza Hapsedilen Seri Katil

Diogo Alves, Portekiz’de belirlenen ilk erkek seri katildi. 19. asrın birinci yarısında yaşanan ağır ekonomik, toplumsal ve politik sarsıntıların yarattığı suçlu tipolojiydi. Lizbon’daki tarihi/anıtsal ‘Águas Livres Su Kemeri’ni üs edinip 70 kişiyi öldürmekle suçlandı. Ama farklı cürüm(ler)den hüküm giydi ve asıldı.

‘Kanser’ Evita Perón’a Şifa Niyetine Mevlit

Ülkesinde gerçekleştirdiği reformlar ve halkına sağladığı sosyal imkânlarla sevildi. Kocası, Juan Perón’a verdiği destek ve darbecilere karşı gösterdiği direniş ile de insanının gönlünde taht kurdu. Eva Perón, dünyaca tanındı.

6 Milyar Doları Yiyen Fareler

Pablo Escobar, ‘beyaz zehir’ ticaretinin - bilinen! - ilk ve en önemli ismiydi. ‘ABD’yi dizlerinin üzerine çökertmeyi amaçladığını,’ tekrarlardı. ‘Büyük Şeytan’ın amansız düşmanıydı. Güçlü, mutlu, zengin ve uluslar arası alanda etkin Kolombiya düşlediğini söylerdi.

KGB’nin Ölüm Listesindeki Ünlü Aktör

Sovyetler Birliği’nin 2. Genel Sekreteri Joseph Stalin (1878-1953) sıkı bir western ve John Wayne hayranıydı.

Stalin’in Dışkı Laboratuvarı

Stalin, - 1940’dan itibaren! - ülkesini ziyaret eden yabancı devlet adamlarının - liderlerin psikolojik durumlarını, zayıf-kuvvetli yönlerini analiz edebilmek için dışkı inceleyen özel birim - laboratuvar! - kurdurdu.

Gizli Servislerin Kadrolu Cinleri

‘Metafizik İstihbarat’ da denilen eylem kolunda ilk girişim Sovyet Devrimi’nin ünlü liderlerinden Vladimir İlyiç Ulyanov Lenin tarafından gerçekleştirildi.

Kurşuna Dizilen İstiklal Şairi

Ülkemizde ‘Çırpınırdın Karadeniz / Bakıp Türkün Bayrağına’ diye bilinip çok sevilen hüzzam makamındaki ünlü Azerbaycan Türküsü’nün söz yazarı Ahmet Cevad (1892-1937); aynı zamanda Azerbaycan Ulusal Marşı’nın güftekârıydı.

Kızıl Saçlı Afet

Anna (Kushchyenko) Chapman, 21. yüzyılın birinci çeyreğinde dünyaca ünlenen ilk kadın casustu. New York’ta faaliyet gösterdi. Eşsiz fiziği, kızıl saçları, yeşil gözleri, Hollywood yıldızlarını kıskandıran çok zengin gardırobu, lüks ötesi hayatıyla hedef seçtiği erkekleri parmağında oynattı. Mata Hari’nin türevi gibiydi.

Bir Gece Ansızın Gelebilirim

Ünlü aşk şairi Ümit Yaşar Oğuzcan’ın güftesini yazdığı rast şarkı - bestekârı Rüştü Şardağ! - bir dönem Türkiye’nin gündemindeydi.

Kod Adı: ‘Fakülteli’

Mahir Kaynak - sonradan profesör! - ‘Madanoğlu Cuntası’ diye bilinen illegal örgütü izleyen, belgeleyen ve ortaya çıkaran kişiydi. Teşekkül üyesi diğer arkadaşları ile hapse girmeyi kabul etmesine rağmen arzusu reddedildi. Türk İstihbarat Tarihi’ne adı ‘açığa çıkan ilk MİT mensubu’ şeklinde geçti.

Atina’daki Adamımız

İstiklal Savaşı’nın kazanılmasında, Cumhuriyet’in kurulmasında/sağlam temellere oturtulmasında harca ter akıtan pek çok isimsiz Türk istihbaratçısı da bulunuyordu. Binbaşı Fevzi Kamacı da büyük destanın kahramanlarındandı. Asker bir ailenin üyesiydi. Ağabeyi de Türk Erkan-ı Harbiyesi’nde albay rütbesinde istihbarat subayıydı.

Putin'in Kadınları

Ünlü şairimiz Orhan Veli, ‘Kitabe-i Sen-i Mezar’ isimli şiirine, ‘Hiçbir şeyden çekmedi dünyada / Nasırdan çektiği kadar,’ mısralarıyla başladı. Süleyman Efendi’nin sıkıntılarını anlattı. Putin de, çevresindeki güzel kadınlardan çekti. Kalbini verdiği, kanatları altına aldığı, özenle sakladığı ‘nazende’ler sayesinde merak edildi, dillere düştü, haberlere mevzu oldu. Putin ve yakın çevresini saran ‘nazenin’ler, dünyanın da ilgisini çekecekti!

Öteki Putin / 2

Putin, dünya siyaset arenasına çıkınca, hemen fark edildi. Gizli servislerin, basının ilgi alanına girdi. Özel hayatı, çalışma şekli, yakın çevresi, ailesi ve hatta akrabaları tek tek değerlendirildi. Yazıldığı gibi Putin, ‘dünyanın en zengin adamları arasında’ mıydı? ‘Birbirinden güzel 2 hanımla birlikte olmuş’ ve ‘ailesinin kalabalıklaşmasını sağlamış’ mıydı?

Tek Kişilik Güzel Ordu

Kiev Üniversitesi Tarih Bölümü’nün son sınıf öğrencisi Lyudmila Mikhailovna Pavlichenko - ki 24 yaşındaydı! - , okulu bırakıp orduya katılmayı, Nazilere karşı savaşmayı planlamıştı.

Osmanlı Torunu İngiltere Başbakanı

Ali Kemal (Bey); tavizsiz bir liberal, tam bir Batı daha doğrusu İngiliz dostuydu/taraftarıydı. Torunu, Muhafazakâr Parti’den milletvekili seçildi. Torununun oğlu ise İngiltere Başbakanı oldu.

Küçük Cezve

Onu ‘Ah Güzel İstanbul’ filminde, ‘Ayşe’ kimliği ile tanıdık. İzmir’den kaçıp İstanbul’a gelen, ‘artist’ olmayı düşleyen toy kızdı. Adeta çaresizliğini haykırdığı, ‘Ben bir küçük cezveyim / Elden ele gezmeyim!’ şarkısıyla da akıllarımızda kalacaktı.

Bayan Yunus Emre

Ayla Algan, Türk tasavvufuna ve mutasavvıflara özel ilgi gösterdi. Felsefesini yürekten benimsediği Yunus Emre’yi tanıtmayı vazife bildi. Pek çok ülkede Yunus şiirlerinden oluşan besteleri okudu. Biricik kızının adını da - ulu ozandan ilhamla! - ‘Sevi’ koydu!

Yeşilçam’ın Hanımağası / 2

Selda Alkor, Yeşilçam’da kabiliyeti ve gayreti sayesinde isim oldu. Kimseden torpil beklemedi. Kendisi için özel senaryo(lar) da yazılmadı. ‘Beyazperde’nin görünmeyen kanunlarına direnmesini/dik durmasını bildi. Hem sinemada, hem televizyonda yıldızlaştı!

Yeşilçam’ın Hanımağası / I

Selda Alkor, Yeşilçam’da kabiliyeti ve gayreti sayesinde isim oldu. Kimseden torpil beklemedi. Kendisi için özel senaryo(lar) da yazılmadı. ‘Beyazperde’nin görünmeyen kanunlarına direnmesini/dik durmasını bildi. Hem sinemada, hem televizyonda yıldızlaştı!

‘Tavukları Pişirmişem!’

Çadırda doğdu, gecekonduda öldü. Uçak satın almaya yetecek para kazandı. Ailesini her şeyin üstünde tuttu. ‘Ben, ‘ordu!’ besliyorum,’ diyecekti! 3. evliliğinde mutluluğu bulabildi. Vefat edince, ‘barak’lar öksüz kaldı!

Diğer Dünya Tarihi Yazıları

Putin’in Türk Asıllı Metresi

Putin’in hayatına giren veya adı beraber anılan hanım(lar)ın yüzüne şans hep güldü. Kimisi gayrimenkul(ler)e ve servete kondu. Kimisi de politikaya girdi. Medya dünyasında patron koltuğuna oturdu. Devlet protokolünde ‘görünmeyen statü’ sahibi kesildi. Alina Kabaeva, şöhretli sporcuydu. Putin’le tanıştıktan sonra ününü, variyetini ve etkinliğini artırdı. Bayan Kabaeva, ‘son göz ağrısı’na, ‘Kış öncesi gelen - kısa süreli - aldatıcı yaz’a benzetildi. Güzelliği ile sadece Putin’in değil, bütün karşı cinsin ilgisini topladı. Sadece Rusya’da değil dünyada da stardı!

Putin'in Kadınları

Ünlü şairimiz Orhan Veli, ‘Kitabe-i Sen-i Mezar’ isimli şiirine, ‘Hiçbir şeyden çekmedi dünyada / Nasırdan çektiği kadar,’ mısralarıyla başladı. Süleyman Efendi’nin sıkıntılarını anlattı. Putin de, çevresindeki güzel kadınlardan çekti. Kalbini verdiği, kanatları altına aldığı, özenle sakladığı ‘nazende’ler sayesinde merak edildi, dillere düştü, haberlere mevzu oldu. Putin ve yakın çevresini saran ‘nazenin’ler, dünyanın da ilgisini çekecekti!

Öteki Putin / 2

Putin, dünya siyaset arenasına çıkınca, hemen fark edildi. Gizli servislerin, basının ilgi alanına girdi. Özel hayatı, çalışma şekli, yakın çevresi, ailesi ve hatta akrabaları tek tek değerlendirildi. Yazıldığı gibi Putin, ‘dünyanın en zengin adamları arasında’ mıydı? ‘Birbirinden güzel 2 hanımla birlikte olmuş’ ve ‘ailesinin kalabalıklaşmasını sağlamış’ mıydı?

Kral Charles’ın ‘Gönül Galerisi’

Prens Charles ile Camilla arasındaki aşk öyküsü televizyon dizi(si) senaryosuna benzerdi. Taraflar, bir dargın bir barışık, bazen hoşnut bazen üzgün yarım asrı aşan ‘parçalı bulutlu’ birliktelik yaşadı. İkili - başka kişilerle evliyken dahi! - birbirlerinden vazgeçemedi. Sonunda mutlu sona ulaştılar ama hayli geç olmuştu!

Kral 3. Charles Müslüman mı?

‘3. Charles’ unvanı ile İngiltere Tahtı’na oturan Prens Charles, Şeyh Nazım Kıbrısî’nin iddia ettiği gibi ‘Müslüman’ mıydı? Hem Anglikan Kilisesi’nin başı hem İslâm dinine mensubiyet mümkün müydü?

Hitler’in Karısı da Yahudi Çıktı

Tarihe ‘Yahudi soykırımını yap(tır)an lider’ suçlamasıyla geçen, Alman Nazi Partisi’nin değişmeyen Führer’i Adolf Hitler’in son büyük aşkı, nikâhlı karısı Eva Braun Aşkenaz Yahudisi çıktı.

Fransız Kılıcı Sallayan Harkiler

Cezayir, 130 yılı aşkın süre (1830 - 1962) Fransız sömürgesiydi. Koloni yönetimi, yerli halkı sindirmek için her türlü insanlık dışı uygulamayı yaptı. Süreç içinde Arap ve Bedevi asıllı 10 milyona yakın Müslüman hayatını yitirdi. ‘Harki’ denilen yerli işbirlikçiler, Fransız saflarında yer aldı. Verilen emirleri uyguladılar. Cezayir Bağımsızlık Savaşı’nda soydaşlarına karşı savaştılar.