ABD Başkanı’ndan Yasak Aşkına Mektuplar

ABD Başkanı Kennedy, kısa sayılabilecek - 46 yıl! - ömür sürdü. Ama çok hızlı, renkli, olaylarla dolu, yüksek gerilimli, sansasyonel yaşadı. Döneminin en gözde, en ünlü, en güzel, en seksi kadınlarıyla kurduğu ilişkilerle de anıldı.

ABD Başkanı’ndan Yasak Aşkına Mektuplar

ABD’nin 35. Başkanı John F. Kennedy’nin evlenmeden önceki aşkı İsveçli aristokrat Gunilla von Post’a yazdığı mektuplar 2. defa satışa çıkarıldı ve alıcı buldu.

Bayan Post 21, Senatör Kennedy 36 yaşındaydı.1953’ün Ağustos ayında, Fransız Riviera’sında tanıştılar. İkili arasında aniden aşk başladı. İlişkileri 3 yıl sürdü. Kennedy, Jacqueline Bouvier ile evliyken de münasebetleri devam etti. 

Kennedy ile Post, Côte d’Azur’da tesadüfen karşılaştı. Aristokrat ailesi, Bayan Post’u - Almanca ve İngilizce bilirdi! - Fransızcasını geliştirmesi için Fransa’ya göndermişti. Kennedy, kızın güzelliği karşısında büyülendi. Yanından hiç ayrıl(a)madı. İlk akşamı bile beraber geçirdi. Sahili yalayan dalgaların arasında, dolunay ve yıldızların altında sabaha kadar sohbet ettiler. Kennedy, kalbini çelen İsveçli soylu güzel hanım için, ‘Gözlerinin mavisi okyanustan daha parlak ve cezbediciydi,’ diyecekti. Cesur ve gerçekçi davrandı: Nişanlılığını, yakında nikâhlanacağını saklamadı. Hayıflanmaktan da geri durmadı: ‘Keşke seni bir hafta önce tanısaydım. Emin ol! Düğün törenini iptal ederdim,’ şeklindi çok iddialı ifadeler kullandı.

- Bayan Post, Jet Sosyete Üyesiydi… -

Gunilla von Post, İsveç’in en zengin ailelerinden birisine mensuptu. 4 farklı ülkede, sarayları aratmayan malikâneleri vardı. Dünya jet sosyetesini oluşturan ‘seçkinler kulübü’nün üyesiydi.  

Mektupların ardından Atlantik Okyanusu’nun iki yakasını birleştirecek telefon görüşmeleri geldi. 

Kennedy, bir erkek arkadaşı ile İsveç’e bile gitti. Sevgilisini baba evinde ziyaret etme cesaretini gösterdi. New York’a yerleşmesini ve modellik yapmasını önerdi. Böylece ilişkileri daha kolaylaşacak ve yoğunlaşacaktı. Ama Bayan Gunilla von Post, teklifi hemen reddedecekti.

John F. Kennedy ‘Massachusetts Senatörü’yken, Bayan Gunilla von Post’la - 1955 ve 1956 yıllarında! - yazışmayı sürdürdü. Satırları, sevgi ve özlem sözcükleriyle doluydu.

Senatör Kennedy, duygularına gem vurmuyor, kendini aşk denizinin gelgitlerine bırakıyordu. ‘Evlenmezsen de yanıma gel! Seni görmek isterim. Geçen yıl harika zaman harcadık. Hayatımın en muhteşem/renkli dönemiydi! Yine birlikte geçireceğimiz saatlerin özlemi içindeyim!’

Bir başka mektubunda da, ‘Tekne alıp beraberce Akdeniz’i dolaşabileceklerini,’ yazıyordu. Fikir benimsendi fakat Kennedy’in beklenmedik ameliyatı mavi turu engelledi.

- Senatör Kennedy, Bayan Post’la Evlenmeyi Düşündü… -

Senatör Kennedy, Bayan Post ile derin duygusal bağlılık içindeydi. Nikâhlı eşi Jacqueline Bouvier’i boşamayı düşündü. Ama Bayan Kennedy, çocuğunu düşürünce plan geri tepti. Ayrılma gerçekleşmedi. 

Kennedy, babasını arayıp eşi Jacqueline’ye bırakmak ve Gunilla ile evlenmek istediğini de söyleyecekti. Ama düşündüğünü yapmasına engel olundu. Kararı skandal yaratabilir ve siyasi hayatı sona erebilirdi.

Kennedy ile Post, 1958’den sonra görüşmeyi ve yazışmayı bıraktı. Post’un nişanlanması ayrılıklarının en önemli sebebiydi. - İsveçli güzel aristokrat kızın tam adı: Karin Adele Gunilla von Post'du! - Geniş arazi sahibi, zengin iş adamı Anders Ekman ile hayatını birleştirdi.

Kennedy son mektubunda, Anders Ekman’ı küçümseyecek, ‘Bir çiftçiyle evlenme kararı almanıza üzüldüğümü söylemek isterim,’ diye yazacaktı. İsveçli güzel sarışını kaybetmeyi kabullenemiyordu.

- Bayan Post, Aşkını ‘Love, Jack!’ Kitabında Anlattı… -

Bayan Post ve eşi, Kennedy Ailesi ile New York’ta Waldorf Astoria Oteli’nde verilen yardım balosunda karşılaştı. Bayan Gunilla von Post, masadan aldığı peçeteye kısa not yazdı. Garsonla John F. Kennedy’e iletti. Birkaç dakikalığına koridorda buluşup hasret gidermeye çalıştılar.

Gunilla von Post’un ilk evliliği 4 yıl sürdü. Eşini yitirdiğinde 2 küçük kız annesiydi. Daha sonra IBM şirketinin yöneticisi Wisner Miller ile hayatını birleştirdi. ABD’ye geldi, Palm Beach’de muhteşem malikâneye yerleşti. Bir oğul doğurdu. Fakat son evladını trajik şekilde kaybetti.

Anılarını yayınlamak için Kennedy’in nikâhlı tek eşi Jackie’nin ölümünü bekleyecekti. Bayan Kennedy, 1994’de dünyamızdan ayrıldı.

Bayan Post, hatıralarını topladığı kitapta - 1997’de basılan ‘Love, Jack’! - nihaî buluşmalarını anlatacaktı: ‘Bana hasretle sımsıkı sarıldı. ‘Seni görmek ve kucaklamak ne kadar güzel,’ dedi. ‘Seni seviyorum! Aşkımız çok güzeldi, bitmemeliydi!’

Gunilla von Post, 11 Ekim 2011’de, 79 yaşında hayatını yitirdi.

İki âşık arasındaki mektuplar, ABD’nin Boston kentindeki RR adlı müzayede evinde açık artırma ile satışa çıkarıldı. İlgi gördü ve bir koleksiyoncu tarafından alındı.

21 July 2021 21:35
868 kez okundu

Ali Hikmet İnce



Benzer Yazılar

Kral Charles’ın ‘Gönül Galerisi’

Prens Charles ile Camilla arasındaki aşk öyküsü televizyon dizi(si) senaryosuna benzerdi. Taraflar, bir dargın bir barışık, bazen hoşnut bazen üzgün yarım asrı aşan ‘parçalı bulutlu’ birliktelik yaşadı. İkili - başka kişilerle evliyken dahi! - birbirlerinden vazgeçemedi. Sonunda mutlu sona ulaştılar ama hayli geç olmuştu!

Tavşan Doğuran Kadın

İngiltere tahtında oturan, İngilizce bilmeyen, çevresi ve devlet yöneticileriyle Fransızca konuşa(bile)n I. George’un döneminde inanılması zor/garip olaylar, skandallar yaşandı. 50 kadar tavşan doğurduğunu iddia eden Mary Tofts adlı kadın da sahtekârlar arasındaydı.

6 Milyar Doları Yiyen Fareler

Pablo Escobar, ‘beyaz zehir’ ticaretinin - bilinen! - ilk ve en önemli ismiydi. ‘ABD’yi dizlerinin üzerine çökertmeyi amaçladığını,’ tekrarlardı. ‘Büyük Şeytan’ın amansız düşmanıydı. Güçlü, mutlu, zengin ve uluslar arası alanda etkin Kolombiya düşlediğini söylerdi.

KGB’nin Ölüm Listesindeki Ünlü Aktör

Sovyetler Birliği’nin 2. Genel Sekreteri Joseph Stalin (1878-1953) sıkı bir western ve John Wayne hayranıydı.

Darbeyi Gazeteciden Öğrenen Başbakan

Ankara’nın en tecrübeli, kulağı delik gazetecilerinden Yavuz Donat, 28 Şubat Postmodern Darbe Teşebbüsü’nü bir hafta önceden öğrenmişti.

Öteki Putin / 1

Putin, ‘KGB okulu/geleneği’nden gelen Rusya Federasyonu Başkanı’ydı. Tarihine, devletinin derin/‘kadim’ geleneklerine ve kurumlarına bağlıydı. Hatta resmen açıklamasa bile, 20. asrın 2 numaralı süper gücü, ‘Sovyetler Birliği’nin mirasçısıydı. ‘Çarlık Rusyası ile SSCB’nin sentezi gibiydi!’

Susuz Yaz Nasıl Seks Filmi Yapıldı?

Susuz Yaz’ın başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi. Türkiye’de Sansür Kurulu’nca gösterimi engellendi; Avrupa ve ABD’de para kazanma hırsıyla seks filmi yapıldı. Ama aynı film; Türk Sinema Tarihi’nin ilk en büyük başarısını kazandı.

ABD Başkanı İle Görüşebilen Mafya Şefi

Al Capone, servet edindikçe çevresini genişletti. Polisleri, savcıları, hâkimleri, belediye başkanlarını ve politikacılarını kendine bağladı. Dokunulmazlık zırhını kuvvetlendirdiğini düşündü. ABD Başkanı Herbert Hoover ile samimi dostluk kurmayı bile başardı. Suçlarının görmezden gelineceğini düşündü/sandı.

Karındeşen Jack Kasap Yamağıymış

Karındeşen; her sabah parçalanmış etleri kasaplara dağıtıyormuş ...

Monroe'nun Beyaz Saray Hevesi

Hollywood’un ünlü ikonlarından Marilyn Monroe’nun, ABD eski başkanlarından John F. Kennedy ile yaşadığı yasak aşkı Jackie Kennedy’e itiraf ettiği iddia edildi.

Diğer Dünya Tarihi Yazıları

Putin’in Türk Asıllı Metresi

Putin’in hayatına giren veya adı beraber anılan hanım(lar)ın yüzüne şans hep güldü. Kimisi gayrimenkul(ler)e ve servete kondu. Kimisi de politikaya girdi. Medya dünyasında patron koltuğuna oturdu. Devlet protokolünde ‘görünmeyen statü’ sahibi kesildi. Alina Kabaeva, şöhretli sporcuydu. Putin’le tanıştıktan sonra ününü, variyetini ve etkinliğini artırdı. Bayan Kabaeva, ‘son göz ağrısı’na, ‘Kış öncesi gelen - kısa süreli - aldatıcı yaz’a benzetildi. Güzelliği ile sadece Putin’in değil, bütün karşı cinsin ilgisini topladı. Sadece Rusya’da değil dünyada da stardı!

Putin'in Kadınları

Ünlü şairimiz Orhan Veli, ‘Kitabe-i Sen-i Mezar’ isimli şiirine, ‘Hiçbir şeyden çekmedi dünyada / Nasırdan çektiği kadar,’ mısralarıyla başladı. Süleyman Efendi’nin sıkıntılarını anlattı. Putin de, çevresindeki güzel kadınlardan çekti. Kalbini verdiği, kanatları altına aldığı, özenle sakladığı ‘nazende’ler sayesinde merak edildi, dillere düştü, haberlere mevzu oldu. Putin ve yakın çevresini saran ‘nazenin’ler, dünyanın da ilgisini çekecekti!

Öteki Putin / 2

Putin, dünya siyaset arenasına çıkınca, hemen fark edildi. Gizli servislerin, basının ilgi alanına girdi. Özel hayatı, çalışma şekli, yakın çevresi, ailesi ve hatta akrabaları tek tek değerlendirildi. Yazıldığı gibi Putin, ‘dünyanın en zengin adamları arasında’ mıydı? ‘Birbirinden güzel 2 hanımla birlikte olmuş’ ve ‘ailesinin kalabalıklaşmasını sağlamış’ mıydı?

Öteki Putin / 1

Putin, ‘KGB okulu/geleneği’nden gelen Rusya Federasyonu Başkanı’ydı. Tarihine, devletinin derin/‘kadim’ geleneklerine ve kurumlarına bağlıydı. Hatta resmen açıklamasa bile, 20. asrın 2 numaralı süper gücü, ‘Sovyetler Birliği’nin mirasçısıydı. ‘Çarlık Rusyası ile SSCB’nin sentezi gibiydi!’

Kral Charles’ın ‘Gönül Galerisi’

Prens Charles ile Camilla arasındaki aşk öyküsü televizyon dizi(si) senaryosuna benzerdi. Taraflar, bir dargın bir barışık, bazen hoşnut bazen üzgün yarım asrı aşan ‘parçalı bulutlu’ birliktelik yaşadı. İkili - başka kişilerle evliyken dahi! - birbirlerinden vazgeçemedi. Sonunda mutlu sona ulaştılar ama hayli geç olmuştu!

Kral 3. Charles Müslüman mı?

‘3. Charles’ unvanı ile İngiltere Tahtı’na oturan Prens Charles, Şeyh Nazım Kıbrısî’nin iddia ettiği gibi ‘Müslüman’ mıydı? Hem Anglikan Kilisesi’nin başı hem İslâm dinine mensubiyet mümkün müydü?

Hitler’in Karısı da Yahudi Çıktı

Tarihe ‘Yahudi soykırımını yap(tır)an lider’ suçlamasıyla geçen, Alman Nazi Partisi’nin değişmeyen Führer’i Adolf Hitler’in son büyük aşkı, nikâhlı karısı Eva Braun Aşkenaz Yahudisi çıktı.