Dolar Yakarak Isınan Baba

El Chapo (Bücür!), mafya dünyasında her adımı ile örnek alındı. Bütçesi milyar dolarları aşan yasadışı uluslar arası organizasyon oluşturdu. Film yıldızlarını kıskandıran güzellikte kiralık kadın katilleri rakiplerine karşı kullandı. Dünyada Cennet’i yaşayacağını sandı ama…

Dolar Yakarak Isınan Baba

El Chapo (Bücür!) lakaplı Sinaloa Karteli’nin lideri Joaquin Guzman, rakip grupların önemli adamlarını enterne etmek/ortadan kaldırmak için pek çok ilginç yöntem(ler) geliştirdi. ABD’deki mahkeme zabıtlarına giren bilgilere göre Guzman, güzellik kraliçelerini, film yıldızlarını aratmayacak derecede albenili, atletik, düzgün endamlı son derece güzel kadın katilleri kullandı. Hatta Guzman hapse girdikten sonra, kartel içinde hâkimiyet savaşı başlatan kanatlar ‘cinsi latif’ tetikçileri devrede tutup sonuç almaya çalıştı.

Guzman’ın kan donduran uygulamaları bazı yüksek tirajlı gazetelerde/dergilerde geniş ölçekli haberlere/yazı dizilerine konu edildi. ‘Dişi örümcek taktiği’ uygulayan katiller, güzellik ve seksapalite ile kurbanlarını büyüler, ilişkiye girer ve sonra da infazı gerçekleştirirdi. Kadın suikastçılar son derece korkusuz ve pervasızdı. Ön plana çıkmak, etkin reklâm yapmak için sosyal medyayı da - cesaretle! - kullandılar. En öldürücü silahlarla poz verdiler. Lüks yaşamlarını, estetik ameliyeden geçmiş cinsi güzelliklerini cömertçe sergilediler. Böylece hayran sayılarını artırdılar, astronomik fiyatlarını daha da yükselttiler. 

- Kadın Tetikçiler Sosyal Medyada Reklamlarını Yaptı… -

ABD mahkemesi zabıtlarına göre, kadın suikastçılar her ne kadar çete bağlantılarını reddetse de, rekabet ortamında hatırı sayılır işlev üstlendi. Servet sayılacak paralar kazandılar, ultra lüks hayat sürdüler, çeşitli fantezileri korkusuzca denediler/uyguladılar.

İstikbalin katili/suikastçısı kızlar, küçük yaşta ailelerinden zorla koparıldı. Vücutlarının direnç kazanması için çok sıkı askeri eğitimden geçirildiler. Her türlü silah kullanımında ustalaştılar. Yanına çırak verildikleri usta katil(ler)in bütün deneyim(ler)ini devraldılar. Rüştlerini ispatlamak/yetiştiklerini göstermek için eylemlere de giriştiler.

Meksika polis kayıtlarına girmiş, ülkenin en tehlikeli dişi ölüm meleği/kadın cellâdı Juanna (20) idi. Los Zetas Karteli tarafından işe alındı. İlk eylemlerinde çete yöneticilerini şaşırttı/hayrete düşürdü. Kurbanını öldürürken aşırı heyecan/istek duyar, tanınmayacak duruma sokardı. Yanındaki elemanının ifadesine göre, akan kanı içer ve ‘kurbanı ile cinsel ilişkiye girmekten zevk alırdı’! 15 yaşında anneliği tatmış ve çocuğunu ailesine terk etmişti. Yaptığı eylemleri saklamadı, sosyal medyada fotoğraflarını yayınladı ve hayran kitlesini/fiyatını artırdı. Hayatlarını sonlandırdığı kişilerle ilgili sayı muhtelifti.

- En Ünlü Tetikçi Güzel Claudia Ochoa Felix’di… -

Uyuşturucu dünyasının tetikçilerinden Kim Kardeshian’a benzetilen, binlerce hayrana sahip Claudia Ochoa Felix, El Chapo’nun en güvendiği elemandı. Arkasında uzunca bir liste bıraktı. Felix, Bücür’ün ABD’de götürülüp tutuklanmasından sonra bazı eylemlere girişti. Fakat sonu çabuk geldi. Sevgilisinin yatak odasında ölü bulundu. Resmi otopsi raporuna, ‘solunum yetmezliğinden hayatını kaybettiği’ notu düşüldü. Zımba gibi, yerinde duramayan, erkeklerin aklını başından alan, atletik, eli kanlı ölüm meleğinin vefat nedeni şüphe uyandırdı.

Çekik gözlerinden ötürü ‘La China’ da denilen Melissa Ojeda (31) da polis operasyonu sonucunda yakalandı. La China, ‘katiller birliği’nin komutanıydı. Emrinde sayıları 300’ü aşan tecrübeli, gözünü budaktan sakınmayan, cinayetten zevk alan kadın tetikçilerin varlığı resmi kayıtlara/raporlara kadar geçti. Yakın çevresine övünerek anlattığına bakılırsa, tek başına 150’den fazla infazdan sorumluydu. Kıskanç erkek arkadaşının ihbarı üzerine yakalandı. Direnmesi sonucu değiştirmedi.

En ünlü, karteller arasında en bilinen insan kasabı ‘Nino’ lakaplı Joselyn’in akıbeti daha ürkünçtü. Adı bile yüreklere korku salan/düşüren ölüm meleği aniden sahneden çekildi. Kendisinden 5 yıl haber alınamadı. Ama yine polis bilgilendirmesinde, üzerinde ‘Nino’ dövmesi okunan, kadına ait ceset parçaları ele geçti. Tahmine/yoruma bakılırsa Joselyn, bir suikast girişiminde başarısız kalmış ve öldürülmüştü.

- ABD, El Chapo’nun Verilmesi İçin 20 Yıl Kulis Yaptı… -

Meksika’nın uyuşturucu kartelleri arasındaki ölümüne rekabet/savaş çok kanlıydı. Rakip çeteler ve katiller arasındaki mücadelede - 2008 ile 2018 arasında! - 100 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Çoğunun mezarı dahi yoktu/olmadı. Polis zaman zaman kurbanlara ait toplu kabirler ortaya çıkardı.

ABD, Meksika’nın efsane narkotik kaçakçısı El Chapo’yu yargılamak istedi. 20 yıl karşılıklı temaslar sürdürüldü. Chicago Suç Komisyonu’nun Al Capone’dan sonra ikinci kez ‘Bir Numaralı Halk Düşmanı’ diye damgaladığı/nitelediği ‘Bücür’, - ABD’nin gözünde! - ‘asrın en tehlikeli suçlusu’ydu. 33 cinayetin emrine vermekle/yönlendirmekle itham edildi. 14 bin sayfayı aşan iddianamede belgeler/ifadeler yer aldı. Bir kamu avukatının bilgilendirmesine göre, jüriye yüz binlerce sayfa belge, fotoğraf sunuldu. 117 bin parça ses kaydı dinletildi.

Tam adı ‘Joaquín Archivaldo Guzmán Loera’ olan El Chapo, Meksika’nın La Tuna kentinin Sinaloa kasabasında doğdu. Kalabalık sayılacak aileye mensuptu. 7 kardeşin en büyüğüydü. Babası, Emilio Guzmán Bustillo çiftçiydi. Kenevir ve haşhaş üreticisiydi. Aile işine katkı sağladı. Afyon üretimini, toptancıya satışını gördü/öğrendi. Babasının aşırı disiplinli/sert yapısından etkilendi. Zaman zaman şiddet gördü. Aile mesleğini sürdürme kararı önüne konulan tek seçenekti.

- Guzman Mesleği Eski Bir Narkotik Polisinden Öğrendi… -

Guzman, 15 yaşında uyuşturucu işine girdi. Adının önüne geçecek ‘El Chapo’ - Bücür! - lakabı da bu günlerin hediyesiydi. İlk patronu, ‘El Padrino’ kod adlı Felix Gallardo’ydu. Eski narkotik polisiydi. Rivayete göre meslekten ihraç edilmişti. Çevresine göre, Pablo Escobar’ın ürettiği kokaini ABD’ye sokmanın yollarını en önceden bulan kişiydi. Escobar’ın yönettiği ‘Guadalajara Karteli'nin temel direklerinden/güvendiği elemanlarındandı. Çok iyi silah kullanırdı, gözü karaydı. ABD’nin DEA (Uyuşturucuyla Mücadele Birimi)’nın bir ajanını işkencede öldürmekten mahkûm edildi. Bücür, tecrübeli patronunun yanında mesleğinin ince işlerini öğrendi. Sevkiyat yollarını, organizasyon şemasını ve çalışma biçimini gözledi.

‘El Chapo’, 1981’de beklenen hamlesini yaptı. Medellin Karteli’nin patronlarından Fabian Ochoa ile temasa geçti. Kolombiya’ya gidip bağlantı kurdu ve ilk ciddi sorumluluğunu üstlendi. Üretilen kokainin ABD’ye transferini sağlayacaktı. Böylece yeni örgütün çok önemli/stratejik koltuğuna oturmayı başardı. 

Paravan şirketleri aracılığı ile ABD, Meksika ve Kolombiya arasında para trafiğini kurmaya/yönetmeye girişti. Bir yandan da hükümet ve emniyet yetkilileri içinde paralel çalıştığı isimlerin rüşvetlerini dağıttı. ABD’deki mahkemenin iddianamesine giren rakamlara ve adlara bakılırsa, ‘El Chapo’, 2012 ile 2018 arasında Meksika Devlet Başkanlığı yapan Enrique Peña Nieto'ya 100 milyon ABD doları rüşvet ödedi. Hatta Nieto bizzat telefonda pazarlık etti: 250 milyon ABD doları istedi. Karşılığında aranmaktan kurtulacak ve dokunulmazlık zırhına kavuşacaktı. Taraflar 100 milyon ABD dolarında anlaştı.

- Devlet Memurları İçin ‘Rüşvet Fonu’ Oluşturdu… -

Hedefi: Uyuşturucu dağıtımını/ticaretini sorunsuz yapmaktı. Meksika Kamu Güvenliği eski Bakanı Garcia Luna’ya 50 milyon ABD doları verdi. Narkotik operasyonlarındaki uzman birimin yönetimine kendisine yakın/yaptıklarına göz yumacak polislerin atanmasını sağladı. Başkentin Belediye Başkanı Gabriel Regino da yüklü yiyicilik pastasından nasibine düşeni aldı. Daha da önemli girişime imza attı: ‘Rüşvet fonu’ oluşturdu. Şahsına/örgütüne bağlı devlet memurlarının hızlı yükselmesini sağlayan amirleri dolgun maaşlara bağladı.

El Chapo, küçük kızlara düşkündü. Ayrıca cinsel ihtiyaçlarını karşılayan 4-5 güzel kadını - daima! - yanında bulundururdu. Meksika polis kayıtlarına göre, ‘kadınlara su gibi para akıtırdı’! Çocukluğu yoksulluk içinde geçmişti. Baş döndüren büyük servete kavuştuktan sonra, yaşlanmayı engelleyen/stresten koruyan tedaviler gördü. Yanına aldığı güvenilir adamlarıyla ‘gençlik terapisi’ için defalarca Macau’ya ve İsviçre’ye gitti. 

Kolombiyalı uyuşturucu baronu Alex Cifuentes, El Chapo’nun yakın/samimi dostu/sırdaşıydı. Sağ kolu bile sayılabilirdi. 2 yıla yakın Meksika’da saklandı. Arkadaşının sağladığı korumadan yararlandı. Meksika’nın kuş konmaz kervan geçmez dağlarındaki özel sığınaklarda barındı. Comandre Maria adlı kadın tellalının ‘genç kız servisi’nden istifade etti. Fotoğraflardan seçilen kızların her birine 5 bin ABD doları ödendiği mahkeme zabıtlarına geçti. Uyuşturucu verilerek tecavüze uğrayanların listesi hayli kabarıktı. El Chapo, heyecan yaşadığı küçük kızlara ‘vitaminlerim(!)’ derdi. Uyuşturuculu cinsel saldırının ‘kendisini yenilediği’ iğrençliğini savunurdu. Yanından ayırmadığı sırdaşı aile papazına düzenli şekilde ‘içini döker’di/günah çıkarırdı. Ama ‘bütün yaramazlıklarını’ anlatmazdı. 

- El Chapo Yakın Çevresini Gizlice İzlerdi/Dinlerdi… - 

El Chapo, teknolojiyi kullanıp yanında çalışanların ne düşündüğünü/ne yaptığını öğrenmeye pek meraklıydı. Christian Rodriguez, danışmanıydı. Patronunun isteklerini yerine getirirdi. Rodriguez’in ifadesine göre, Guzman aynı anda 50 kişiyi telefon ve bilgisayar üzerinden izle(yebili)rdi. Hakkında konuşulanları/dedikoduları merak ederdi.

Gözlem altında tuttuğu/gözünün önünden ayırmadığı kişilerden birisi de, sevgilisi idi. - Guzman, gözdesinin fiziki görünümünün değişmesini hiç sevmezdi. Kilo alırsa, hemen diyete/estetik ameliyata sokar ve ücreti de öderdi! - Bayan Acosta, üretilen uyuşturucunun pazarlanmasından sorumluydu. Aracı kişilerle/çetelerle anlaşmalar yapardı. Ama izlendiğinin farkındaydı. Özellikle mesajlarının okunduğunu öğrendiğinde hiç şaşırmadı. Samimi dostlarına, ‘Ben daha akıllıyım!’ diyecekti.

El Chapo - Bücür! - de en yakını, karısı Emma Coronel tarafından izlenirdi. Bayan Colonel, kocasının öteki kadınlara attığı mesajların hepsini okurdu. Bilgilere Flexi-spy uygulaması ile ulaşırdı. FBI’ın da sistemine sızdığını ve yazışmaları kopyaladığını ancak mahkemede öğrenebilecekti. Binlerce bilgi, belge ve delil dosyaya girmişti. 

Guzman, karısına ve çocuklarına düşkündü. Vakit buldukça ailecek tatile çıkılırdı. Bücür, dinlence sürecinde de heyecan yaşamayı severdi. Bazuka ile önceden belirlenmiş hedefe atış yapmaktan hoşlanırdı. Yine mahkeme kayıtlarına göre, 2005’de akrabalarıyla çıktığı tatilde yanında anti-tank roketatarlar götürmüştü.

- Soğuk Havalarda Dolar Yakar Zenginliğini Gösterirdi… -

Uyuşturucu karteli lideri, abartılı şekilde lükse düşkündü. Çok kıymetli silah koleksiyonuna sahibiydi. Yanından ayırmadığı tabanca altından üretilmişti. Kabzasına isminin baş harfi pırlantalarla işlenmişti. Altın kaplama kalaşnikof da elinin altındaydı.

El Chapo, zenginliğini ve kudretini göstermekten/sergilemekten haz alırdı. Soğuk havalarda yığdığı dolarları yakarak ısınmaya çalışırdı. Yanındakilerin gözleri hayretten fal taşı gibi açılırdı.

Mahkemede şahitlik yapan Edgar Galvan adlı çete üyesinin anlattıkları kan dondurucuydu. El Chapo’nun emrinde/kadrosunda profesyonel erkek katiller de bulunurdu. En yüksek ücreti alan cellât, ABD sınırına yakın saray benzeri muhteşem konutta ikamet ederdi. Binada ses yalıtımlı, duvarları özel yapım fayansla kaplanmış cinayet odası - daima! - hazır tutulurdu. Temizlik sonrası ortaya çıkan atıklar drenaj kanallarından toprağa verilirdi.

Sinaola lideri Guzman çok acımasızdı. Muhaliflerinin/rakiplerinin işkence sonrasında ateşe atılıp yok edilmesini emrederdi/bazen de izlerdi. Yüksek ısıdaki ateş kemiklerin bile yanmasını sağlardı. Yine başka şahidin ifadesine göre, kurbanlara uzun süreli işkenceler yapılırdı. Mesela bir kurbanın sırtında ütü izlerini görmüştü. Gömleği derisine kaynamıştı. Ayakları da yanıktı.

El Chapo saygısızlığı asla affetmezdi. Elini sıkmayan rakip kartel liderinin kardeşini öldürtmekten çekinmedi. Rudolfo Fuentes adlı kişi ile rekabeti/savaşı bitirmek için bir araya geldi. Toplantı bitiminde vedalaşırken tokalaşmak istedi. Ama eli havada kaldı. Misafir sırtını dönüp gitti. Guzman - belki de bilinmeden yapılan! - nezaketsizliği asla cezasız bırak(a)ma(z)dı. Fuentes ve karısı, sinema önünde kurşuna dizildi.

- Çok Sayıdaki Evi Banka Şubesi Gibiydi… -

Şahsına özel hayvanat bahçesi açacak kadar zengindi. Acapulco sahilindeki villasının bahçesinin bir bölümünü envai çeşit hayvanlara ayırdı. Aslanlar, kaplanlar, timsahlar, gergedanlar, zürafalar özenle beslenirdi/bakılırdı. Konuklarının güven içinde dolaşması ve hayvanatı gönlünce izlemesi için özel hat döşenmiş yüksek güvenlikli tren bile yaptırdı. El Chapo, yavru aslanlarından biri ile Bentley marka otomobilinin önünde fotoğraf çektirdi ve Facebook hesabında yayınladı.

Sinaola Karteli’nin lideri çok sayıda sahil evi, villa ve çiftliklere malikti. Kokain ticaretinden sağlanan paralar, konutlardaki gizli bölmelerde muhafaza edilirdi. Her ay belli günlerde toplanan banknotları getirmeleri için 3 özel uçağını gönderirdi. Jetlerin her biri tek seferde 10 milyon ABD doları taşırdı. Hasılatın bir kısmı Meksika’da kartelin kontrolündeki bankalara yatırılırdı. Diğer kısmı da maaş/rüşvet şeklinde paylaştırılırdı.

Forbes dergisinin 2009’daki yayınına göre, El Chapo’nun şahsi serveti 1 milyar ABD doları seviyesindeydi. Sinaola Karteli’nin yıllık cirosu ise 3 milyar ABD dolarıydı. Kartel, 14 milyar dolarlık mal varlığına sahipti.

Paranın bolluğu, rekabetin vahşeti uyuşturucu çeteleri arasındaki savaşın dozunu artırdı. El Chapo – Bücür! - doğrudan hedefe oturtuldu. Karargâhının bulunduğu Guadalajara’ya keskin nişancı tim gönderildi. Adamlar, Guzman yerine, adeta ikiz kardeşi kadar benzeyen Katolik Kardinal Juan Jesús Posadas Ocampo öldürdü. Kardinal Ocampo, Guadalajara Uluslararası Havaalanı'nda otomobilinin içindeydi.

- Kaçması İçin 1,5 Kilometre Uzunluğunda Tünel Kazıldı… -

Olayın üzerine yıkılmasından korkan El Chapo, sular durulana kadar saklanmayı düşündü. El Salvador’a sığınmayı planladı, fakat yakalandı.

Guzman, Meksika’da yüksek güvenlikli mahpushaneden 2 defa firar etmeyi başardı. İlkinde hapishaneye yıkanan çamaşırları getiren servis kamyonunun altına tutunup hürriyetine kavuştu.

İkincisindeyse, hücresindeki duşun altına kadar uzanan tünelden firar etti. Firar girişiminin hikâyesi de çok ilginçti. Guzman, ‘Tünel kazma işine hemen başlanılmalı,’ emrini verdi. Oğulları, babalarının kaldığı hapishanenin yakınında bir ev satın aldı, hafriyat işlerine başlandı. Pasaj - tahminen! - 1,5 - 2 kilometre uzunluğundaydı. GPS cihazı satın alınıp hapishaneye sokuldu. El Chapo’nun kaldığı hücrenin koordinatları hatasız şekilde belirlenip kazıcılara verildi. İşlem uzun süreli ve gürültülüydü. Seslerin dikkat çekmemesi için tünel derine alındı ve mesai saatleri gündüze kaydırıldı. - Çıkan hafriyatın dağıtılması bile başlı başına sorunda! - Geçit ilerleyip hapishane hücresine yaklaşıldıkça, Guzman’ın heyecanı arttı. Hapishane binası son derece sağlamdı. El Chapo’ya ulaşmak çok zordu ve zaman aldı. Betonun kırılması, inşaat demirlerinin kesilmesi hayli terleticiydi. Beklenilen neticeye ulaşıldı. Bücür hürriyetine kavuştu. Tünelden çıkarken kendisi için özel tasarlanmış motosikleti kullandı.

- El Chapo, ABD’li aktör Sean Penn’in hayranıydı… -

Guzman’ın tünel kazıcıları çok tecrübeliydi. Sınırdan uyuşturucu kaçırmayı/geçirmeyi kolaylaştıran geniş delikler açmakta mahirdiler. En bilinen/hayrete düşüren geçit için Arizona eyaletindeki eski bir KFC şubesinin bodrumu seçilmişti. Diğer ucu Meksika sınırında bir evin yatak odasına çıkardı. 180 metre uzunluğunda, 1,5 metre yüksekliğinde ve 90 santim genişliğindeydi. Uzun yıllar kullanılmıştı. Varlığı tesadüfen ortaya çıkarıldı. Ivan Lopez adlı satıcının otomobilinde külliyetli miktarda uyuşturucu yakalanınca, mekanizma anlaşıldı.

El Chapo, ABD’li aktör Sean Penn’in hayranıydı. Penn ile telefon görüşmeleri yapardı. Ünlü aktörle röportaj için buluşması 3. ve son kez yakalanmasını sağladı.

Penn, Rolling Stone dergisi için bir sohbet yaptı ve imzasıyla yayınladı. İkili 7 saat baş başa görüştü. El Chapo, her soruyu içtenlikle cevapladı. Kan donduran itiraflarda bulundu: ‘2-3 bin kişiyi öldür(t)müşümdür,’ diye övündü. Emrindeki gemi, denizaltı, uçak, helikopter, kamyon ve tekne filolarından söz etti. İddiasına göre, dünyanın en büyük uyuşturucu tedarikçisiydi. ‘Sektördeki herkesten fazla eroin, kokain, marihuana ve metamfetamin sağlıyorum,’ diye kabaracaktı. 

ABD Deniz Komandoları ile Meksika emniyetine bağlı kolluk kuvvetleri, El Chapo’yu kıskıvrak yakaladı. Ünlü babanın röportaj için görüştüğü Sean Penn’in akıllı telefonu izlemeye/dinlemeye alınmıştı. Buluşma yeri tespit edildi, hazırlık yapılıp operasyon için düğmeye basıldı.

ABD yetkilileri, Guzman’ı ülkelerine götürüp yargıladı. Ömür boyu hapis ve 12,6 milyar dolar para cezasına çarptırıldı. Federal Mahkeme, El Chapo’yu 10 farklı cürümün hepsinden suçlu buldu. Manhattan’ın güney bölgesinde, yüksek güvenlikli hapishanede, 24 saat kameralarla izlenen tecrit hücresine tıkıldı. 

ABD maliye yetkilileri, uyuşturucu baronun bütün mal varlığına ve bankalardaki her türlü birikimine el koydu. Hesaplamalarına göre Guzman, 14 milyor dolarlık uyuşturucu pazarlamıştı.

Uyuşturucu baronunun kızlarından modacı Alejandrina Guzman, babasının adını unutturmamak için patentini aldı. Giyim ve alkol ürünlerinde kullandı. Hatta korona salgınında fakir halka dağıtılmak için yardım kolileri hazırlattı. Kolilerin üzerinde El Chapo’nun resmi ve imzası basılıydı.

18 May 2020 22:53
1,108 kez okundu

Ali Hikmet İnce



Benzer Yazılar

ABD’nin Açık/Gizli Derin Operasyonları

20. yüzyıl tarihi, ABD’nin menfaatlerini korumak/kollamak amacıyla yaptığı onlarca hükümet devirme/değiştirme operasyonlarıyla doluydu. ABD; Birinci Dünya Savaşı ve sonrası ‘arka bahçesi’ gördüğü Amerika kıtasının tamamında kendine sempati besleyen/kontrol edebileceği hükümetler oluşturma siyaseti benimsedi; amacına uygun operasyonlar gerçekleştirdi. Kazandığı özgüvenle de dünyanın her yerinde hamlelere girişti.

6 Milyar Doları Yiyen Fareler

Pablo Escobar, ‘beyaz zehir’ ticaretinin - bilinen! - ilk ve en önemli ismiydi. ‘ABD’yi dizlerinin üzerine çökertmeyi amaçladığını,’ tekrarlardı. ‘Büyük Şeytan’ın amansız düşmanıydı. Güçlü, mutlu, zengin ve uluslar arası alanda etkin Kolombiya düşlediğini söylerdi.

6 Milyar Doları Yiyen Fareler

Pablo Escobar, ‘beyaz zehir’ ticaretinin - bilinen! - ilk ve en önemli ismiydi. ‘ABD’yi dizlerinin üzerine çökertmeyi amaçladığını,’ tekrarlardı. ‘Büyük Şeytan’ın amansız düşmanıydı. Güçlü, mutlu, zengin ve uluslar arası alanda etkin Kolombiya düşlediğini söylerdi.

Asit Dolu Fıçıya Atılan Başbakan

Patrice Lumumba, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin seçimle/halkın oyuyla işbaşına gelmiş ilk başbakanı idi. 4 ay görevde kalabildi. İcraatlarıyla değil de dramatik katlinin yarattığı sansasyonla/tepkiyle tanındı. CIA’nın örgütlediği onlarca kanlı darbenin talihsiz kurbanları arasındaydı.

Öteki Putin / 1

Putin, ‘KGB okulu/geleneği’nden gelen Rusya Federasyonu Başkanı’ydı. Tarihine, devletinin derin/‘kadim’ geleneklerine ve kurumlarına bağlıydı. Hatta resmen açıklamasa bile, 20. asrın 2 numaralı süper gücü, ‘Sovyetler Birliği’nin mirasçısıydı. ‘Çarlık Rusyası ile SSCB’nin sentezi gibiydi!’

Kesilmiş Parmaktan Kimlik Tespiti

Ünlü Marksist gerilla lideri Che Guevara’nın hakkındaki ölüm kararını uygulayacak asker kura sonucu belirlendi. Ölümünün delili olarak da kesilen ellerindeki parmak izleri kullanıldı.

100 Yıl Sonra Gömülebilen Kafatasları

Almanya’nın Afrika’daki sömürgesi Namibya’da tarihin ilk soykırımını gerçekleştirdiği ve 100 bin civarındaki yerliyi öldürdüğü Birleşmiş Milletler Raporu’na girdi.

ABD Bayrağıyla Pabuçlarını Parlatan Baba

Al Capone, İtalyan’dı fakat Sicilya kökenli değildi. Doğuştan suça meyyaldi. Cürüm işlerken haz duyardı. Bodyguardlık, fedailik, tetikçilik, hırsızlık, beyaz kadın ticareti gibi illegal/kirli işler yaptı. Her seferinde antikomünist ve Amerikan milliyetçisi olduğunu iddia etti. Devletinin ve yönetimin yanında durmuş göründü.

ABD Başkanı İle Görüşebilen Mafya Şefi

Al Capone, servet edindikçe çevresini genişletti. Polisleri, savcıları, hâkimleri, belediye başkanlarını ve politikacılarını kendine bağladı. Dokunulmazlık zırhını kuvvetlendirdiğini düşündü. ABD Başkanı Herbert Hoover ile samimi dostluk kurmayı bile başardı. Suçlarının görmezden gelineceğini düşündü/sandı.

‘Cinayet Şirketi’ Kuran Tetikçi

Amerikan suç dünyasında ‘Kid Twist’ diye bilinen İbrahim Reles, Mafya’nın en ünlü eli kanlı katillerindendi. Kurbanlarını çengel uçlu buz kırma aparatı ile öldürürdü. Binden fazla kişinin kanına girdiği ileri sürüldü. Cinayet işlemek için şirket dahi kurdu ve siparişleri/iş tekliflerini değerlendirdi.

Hasırı ‘Yorgan’ Tabutu ‘Döşek’ Edinen ‘Baba’!

‘İnci Baba’ lakaplı Mehmet Nabi İnciler, hazır cevaptı, girişkendi, farklı meziyetlere/zevklere sahipti; çevresini şaşırtmayı severdi. İtalyan asıllı, ABD vatandaşı, Şikago Mafyası’nın ünlü şefi - merhum! - Al Capone’nin hayranıydı. İdolünün mezarını ziyaret etti, şanına uygun muhteşem çelenk yaptırdı. Ellerini açıp ruhuna ‘Fatiha’ bile okudu

Asit Dolu Fıçıya Atılan Başbakan

Patrice Lumumba, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin seçimle/halkın oyuyla işbaşına gelmiş ilk başbakanı idi. 4 ay görevde kalabildi. İcraatlarıyla değil de dramatik katlinin yarattığı sansasyonla/tepkiyle tanındı. CIA’nın örgütlediği onlarca kanlı darbenin talihsiz kurbanları arasındaydı.

Öteki Putin / 1

Putin, ‘KGB okulu/geleneği’nden gelen Rusya Federasyonu Başkanı’ydı. Tarihine, devletinin derin/‘kadim’ geleneklerine ve kurumlarına bağlıydı. Hatta resmen açıklamasa bile, 20. asrın 2 numaralı süper gücü, ‘Sovyetler Birliği’nin mirasçısıydı. ‘Çarlık Rusyası ile SSCB’nin sentezi gibiydi!’

Kesilmiş Parmaktan Kimlik Tespiti

Ünlü Marksist gerilla lideri Che Guevara’nın hakkındaki ölüm kararını uygulayacak asker kura sonucu belirlendi. Ölümünün delili olarak da kesilen ellerindeki parmak izleri kullanıldı.

100 Yıl Sonra Gömülebilen Kafatasları

Almanya’nın Afrika’daki sömürgesi Namibya’da tarihin ilk soykırımını gerçekleştirdiği ve 100 bin civarındaki yerliyi öldürdüğü Birleşmiş Milletler Raporu’na girdi.

6 Milyar Doları Yiyen Fareler

Pablo Escobar, ‘beyaz zehir’ ticaretinin - bilinen! - ilk ve en önemli ismiydi. ‘ABD’yi dizlerinin üzerine çökertmeyi amaçladığını,’ tekrarlardı. ‘Büyük Şeytan’ın amansız düşmanıydı. Güçlü, mutlu, zengin ve uluslar arası alanda etkin Kolombiya düşlediğini söylerdi.

Picasso’nun Tablolarını Çalıp Kırk Yıl Saklamışlar

Dünyaca ünlü ressam Pablo Picasso’ya ait 271 adet eseri çalıp evlerinin garajında kırk yıl sakladıkları iddia edilen karı koca yakalandı.

Hitler’in Karısı da Yahudi Çıktı

Tarihe ‘Yahudi soykırımını yap(tır)an lider’ suçlamasıyla geçen, Alman Nazi Partisi’nin değişmeyen Führer’i Adolf Hitler’in son büyük aşkı, nikâhlı karısı Eva Braun Aşkenaz Yahudisi çıktı.

Castro’ya Zehirli Puro

Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro’ya iktidara geldiği 1959 yılından 2006’ya kadar 650’e yakın suikast girişiminde bulunulduğu iddia edildi.

Kesilmiş Parmaktan Kimlik Tespiti

Ünlü Marksist gerilla lideri Che Guevara’nın hakkındaki ölüm kararını uygulayacak asker kura sonucu belirlendi. Ölümünün delili olarak da kesilen ellerindeki parmak izleri kullanıldı.

Marquez, Küba - ABD Arasında Arabuluculuk Yapmış

Nobel ödülü sahibi ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez’in Bill Clinton’un başkanlığı döneminde ilişkilerin normalleşmesi için Küba ile ABD arasında ‘gizli arabuluculuk’ yaptığı ortaya çıktı.

‘Fahri Menajer’ Öztürk Serengil

Öztürk Serengil; 1970 sonrası ekonomik krize giren Yeşilçam’ın pek çok ünlü ismine yardımcı oldu; para kazanmalarını sağladı. Sinema seyircisi; hayranlık duyduğu isimleri gazino sahnelerinde dikkatle, hayranlık dolu merakla izledi.

Franco, Lorca’yı Kurşuna Dizdirmiş

Ünlü İspanyol şairi Federico Garcia Lorca’nın ölümü ile ilgili yeni belgelere ulaşıldı.

ABD Bayrağıyla Pabuçlarını Parlatan Baba

Al Capone, İtalyan’dı fakat Sicilya kökenli değildi. Doğuştan suça meyyaldi. Cürüm işlerken haz duyardı. Bodyguardlık, fedailik, tetikçilik, hırsızlık, beyaz kadın ticareti gibi illegal/kirli işler yaptı. Her seferinde antikomünist ve Amerikan milliyetçisi olduğunu iddia etti. Devletinin ve yönetimin yanında durmuş göründü.

Marquez, Küba - ABD Arasında Arabuluculuk Yapmış

Nobel ödülü sahibi ünlü yazar Gabriel Garcia Marquez’in Bill Clinton’un başkanlığı döneminde ilişkilerin normalleşmesi için Küba ile ABD arasında ‘gizli arabuluculuk’ yaptığı ortaya çıktı.

Küçük Cezve

Onu ‘Ah Güzel İstanbul’ filminde, ‘Ayşe’ kimliği ile tanıdık. İzmir’den kaçıp İstanbul’a gelen, ‘artist’ olmayı düşleyen toy kızdı. Adeta çaresizliğini haykırdığı, ‘Ben bir küçük cezveyim / Elden ele gezmeyim!’ şarkısıyla da akıllarımızda kalacaktı.

Bayan Yunus Emre

Ayla Algan, Türk tasavvufuna ve mutasavvıflara özel ilgi gösterdi. Felsefesini yürekten benimsediği Yunus Emre’yi tanıtmayı vazife bildi. Pek çok ülkede Yunus şiirlerinden oluşan besteleri okudu. Biricik kızının adını da - ulu ozandan ilhamla! - ‘Sevi’ koydu!

Yeşilçam’ın Hanımağası / 2

Selda Alkor, Yeşilçam’da kabiliyeti ve gayreti sayesinde isim oldu. Kimseden torpil beklemedi. Kendisi için özel senaryo(lar) da yazılmadı. ‘Beyazperde’nin görünmeyen kanunlarına direnmesini/dik durmasını bildi. Hem sinemada, hem televizyonda yıldızlaştı!

Yeşilçam’ın Hanımağası / I

Selda Alkor, Yeşilçam’da kabiliyeti ve gayreti sayesinde isim oldu. Kimseden torpil beklemedi. Kendisi için özel senaryo(lar) da yazılmadı. ‘Beyazperde’nin görünmeyen kanunlarına direnmesini/dik durmasını bildi. Hem sinemada, hem televizyonda yıldızlaştı!

‘Tavukları Pişirmişem!’

Çadırda doğdu, gecekonduda öldü. Uçak satın almaya yetecek para kazandı. Ailesini her şeyin üstünde tuttu. ‘Ben, ‘ordu!’ besliyorum,’ diyecekti! 3. evliliğinde mutluluğu bulabildi. Vefat edince, ‘barak’lar öksüz kaldı!

Diğer Muhtelif Yazıları

CIA’nin Hedefindeki ‘Düşünce Silahşoru’

Osman Nuri Koçtürk, tek başına ABD’ye kafa tuttu/savaş açtı. Süt tozu, hibrit tohum, yumurta/et tavuğu, soya yağı, yabancı menşeli gübre gibi hayati ürünlere karşı çıktı. Süper/’emperyalist’ devletlerin, ‘zayıf müttefiklerinin topraklarını ve insanlarını deneylerinin malzemesi olarak kullandığını’ ortaya koydu/ispat etti. ‘Yeniçağın yeni silahlarını teşhir etti!’

‘Bilinmeyen’ İmamoğlu / 2

Ekrem İmamoğlu, 25 yıl ‘Millî Görüş’ geleneğinden gelen/yetişen kadrolarca yönetilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı - yeniden! - CHP’ye kazandırmayı başardı. AKP, İstanbul’un kaybedilmesini bir türlü kabullenemedi. İmamoğlu kimdi? Elinde ‘sihirli değnek’ mi vardı?

‘Bilinmeyen’ İmamoğlu / 1

Ekrem İmamoğlu, 25 yıl ‘Millî Görüş’ geleneğinden gelen/yetişen kadrolarca yönetilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı - yeniden! - CHP’ye kazandırmayı başardı. AKP, İstanbul’un kaybedilmesini bir türlü kabullenemedi. İmamoğlu kimdi? Elinde ‘sihirli değnek’ mi vardı?

Cem Karaca’dan ‘Karabağ Şarkısı’

Cem Karaca, babası Mehmet Bey’in öğüdüne bağlı kaldı: ‘Bu toprakların ezgilerini söyledi!’ Türk Dünyası’na ilgisini hiç azaltmadı. Karabağ’ın işgalini telin etti! ‘Karabağ Şarkısı’nı besteledi. ‘Nerede Kalmıştık?’ adlı kasetinde yer verdi.

Adı Filistin Olan Sevda

Cem Karaca, ülke ve dünya sorunlarıyla yakından ilgilendi. Filistin’in ezilen halkına karşı özel alâka/sempati duydu. ‘Mutlaka Yavrum’ gibi bazı popüler parçalarını ithaf etti. Kamuoyunda farkındalık yaratmaya çalıştı.

‘GPS’li Bavul’ İle Taşınan Dolarlar

‘Kısa sürede yüksek kazanç sağlama’ vaadi çoğu kişiye çekici geldi. ‘Tatlı dilin yılanı yuvasından çıkarması gibi, ‘emeksiz yemek’ hayali - aslında! - bütün birikimleri yok edecekti…’

Maksim Gorki ‘Seven Banker’

Adından daha ziyade mesleki unvanı ile tanındı. Her gün gazetelerin birinci sayfalarını haber(ler)i, iç yapraklarını da reklam(lar)ıyla doldururdu. Tek kanallı TRT televizyonunda günün her saatinde şirketlerinin ‘paralı tanıtımını’ yapan kısa bantlar dönerdi. Bankalardan daha fazla mevduat toplamayı başardı. Yüksek faiz dağıtırdı. Ama yükselişi gibi ‘inkırazı’/çöküşü de pek hızlıydı. ‘Banker Kastelli’ olarak bilinen, milyonlarca kişiyi peşinden sürükleye(bile)n Abidin Cevher Özden kimdi?