Trump Ailesi’nin Gizemli Hikâyesi

Donald Trump çok yaramaz ve hiperaktifti. Hiçbir zaman iyi/çalışkan öğrenci değildi; ders notları çok düşüktü/kötüydü. Müzik öğretmenini dövdüğü iddia edildi; hal ve gidişinin olumsuzluğu yüzünden liseyi terk etmek zorunda kaldı. Askeri liseye yatılı verildi.

Trump Ailesi’nin Gizemli Hikâyesi

Trump Ailesi’nin zenginleşmesinde ilk adım, Donald’ın dedesi Friedrich tarafından atıldı. Dede Trump para kazanmayı, hızlı ve bol gelir getirecek iş kollarını bilendi. Berberlikle başladığı hayat mücadelesini, lokanta sahipliği, otel işletmeciliği ve kadın pazarlamacılığıyla sürdürdü. Her ne kadar ABD Başkanı Trump tarafından kesinlikle reddedilse de, dede Trump ‘kadın ticareti’nden yükünü tutmuştu. Faaliyet gösterdiği mekân, Kanada Hükümeti tarafından ‘tarihî miras’ kapsamına alındı ve restore edilerek ziyarete açılması karara bağlandı. Trump İmparatorluğu’nun temellerinin atıldığı Kanada’nın British Columbia bölgesindeki Bennett şehrinde bulunan genelev onarıldıktan sonra tarihe ‘övünç vesikası!’ diye bırakılacaktı.

Büyükbaba Friedrich Trump, 1869’da Almanya’nın güneybatısındaki küçük Kallstadt kasabasında doğdu. 16 yaşına basınca, ABD’de yaşayan kız kardeşinin yanına göç etti. Trump; New York Manhattan’da kısa süreliğine bir berberin yanına çırak girdi. Sonra, altın aramak için ABD’nin kuzeybatı sınırlarına gitti. Kanada’nın Klondike bölgesinde altın bulunduğu haberini alınca, ‘altına hücum furyası’na katıldı. Madencilik yap(a)madı. Altın arayıcılarına başka hizmetler sundu: Berberlik yaptı; kalacak/yatacak yer buldu; yiyecek/içecek temin etti ve muhabbet tellallığına soyundu. The Arctic adlı eğlence tesisini kurdu. - Torun Trump ise, Amerikan basınında çıkan, ‘büyük babasının genelev işlettiğine’ dair haberleri her seferinde reddetti ve ‘kara propaganda’ diye suçladı/yorumladı! - Yaptığı işler garantiliydi; ticari riski azdı. Benzetme yapmak gerekirse, oturduğu yerde testisini doldurdu. 1897’den 1905’e kadar işini sürdürdü. Dede Trump servetini büyütmek için Alaska’ya da geçti; altın aradı. Kendisi gibi Alman göçmeni Elisabeth Christ ile hayatını birleştirdi. Bir yıl sonra da, 11 Ekim 1905’de oğlu, Frederich (Fred) doğdu.

1905’de yeterince zengindi; anavatanını özlemişti. ABD’de askerlik yapmak ve vergi ödemek istemedi. Almanya’ya büyük hasretle döndü; ama, beklediği ilgiyi göremedi. Vatandaşlık başvurusu reddedildi. Ülkede kalmasına izin verilmedi; resmi makamların, ‘Ya terk et, ya da biz kovacağız!’ ihtarıyla karşılaştı. Başvurusu ve red kararına ilişkin resmi belge, araştırmacı Roland Paul tarafından bulundu; kamuoyuna açıklandı. Dede Friedrich Trump; Bavyera Prensi Luitpold’e mektup yazıp, sınır dışı edilmemesi için yalvardı; ancak yine reddedildi. ABD’ye geri döndü; emlakçılığa girişti. Öldüğü tarih olan 1918’e kadar testisini doldurmayı sürdürdü.

Friedrich Trump ölünce, oğul Fred bayrağı devraldı; emlak sektöründe kalıcı olabilmenin tedbirlerini aldı. Henüz 22 yaşındaydı ve annesi ile Elizabeth Trump & Son adlı firmayı kurdu. Oğul Trump siyasetle de ilgiliydi. ABD’de beyaz ırkın üstünlüğünü savunan KKK (Ku Klux Klan) adlı şiddet örgütünün de üyesiydi. Haziran 1927’de New York Times gazetesinde yer alan bir haberde, Fred Trump’ın (21 yaşındaydı!) bazı Ku Klux Klan üyeleriyle polise saldırdığı yazıldı. Fred Trump olaydan dolayı bir süre hapis de yattı. Örgütün yaşayan eski lideri David Duke de, Donald Trump’a başkanlık seçimlerinde desteğini açıkladı. Dolaylı da olsa baba Fred Trump’ın örgüt üyeliğini doğruladı. 

Fred Trump; 1935’de İskoç asıllı göçmen Mary Anne Macleod ile hayatını birleştirdi. Arka arkaya 5 evlat sahibi oldu. Donald Trump 4. çocuğuydu. Soy araştırmacısı Bill Lawson; Bayan Macleod’un soyağacını ortaya çıkardı. Bayan Macload; 1910 doğumluydu ve 10 çocuklu bir ailenin kızıydı. Aile çocuklarının hepsi hem ev işlerine yardım ederdi; hem de tarlada ırgat gibi çalışırdı. Mary Anne, İskoçya’da kendisi için gelecek gör(e)medi; 1930’da ülkesini terk edip, Transylvania adlı yolcu gemisiyle mülteci sıfatıyla New York’a geldi.

Baba Trump; İkinci Dünya Savaşı’nda işlerini büyüttü. ABD donanması ve personeli için askeri tesisler ile lojmanlar inşa etti. Savaş bitiminde, New York Queens’te arsalar satın aldı; eski binaları yıkıp arsalar üretti; yeni/modern konutlar dikti. Ama dairelerini zencilere satmadığı gerekçesiyle eleştirilere/suçlamalara muhatap oldu.

Ailenin en ünlüsü, en etkin şahsiyeti Donald Trump, 14 Haziran 1946’da, New York’un Queens ilçesinde dünyaya geldi. Donald’ın doğduğu günlerde aile Almanca zafer anlamına gelen Triumph soyadlarını Trump diye değiştirdi. Donald çok yaramaz ve hiperaktifti. Hiçbir zaman iyi/çalışkan öğrenci değildi; ders notları çok düşüktü/kötüydü. Müzik öğretmenini dövdüğü iddia edildi; hal ve gidişinin olumsuzluğu yüzünden liseyi terk etmek zorunda kaldı. Askeri liseye yatılı verildi. Disiplinli davranmayı, programlı çalışmayı ve spor yapmayı öğrendi; hayat tarzı haline getirdi. 1964’de mezun oldu; ama askerlik mesleğini yapmadı. O dönemki tek hayali Hollywood’da film yapımcılığıydı. İki yıl Fordham, iki yılda Pensilvanya Üniversitesi’nde İş İdaresi okudu. Donald; üniversite eğitimi sırasında zenginliğinin, yakışıklılığının ve çapkınlığının nimetlerini topladı. Okuluna hep pahalı, son model arabalarla gitti; en şık kıyafetleri giy(in)di. Çevresinde kıskançlık/hayranlık haleleri oluşturdu. Vietnam Savaşı’na katılmadı; ayağındaki topuk dikenini engel gösterdi. 

Donald Trump; babasıyla çalışmak istemedi; hedefi, kendi işini kurmak, patronluk yapmaktı. Babası gibi Queens ile Brookly arasına sıkışmayı da düşünmedi. Manhattan gelişiyordu; büyük ve şık inşaatlar ürete(bile)cekti. İlk sermayesi 350 bin doları babasından borç aldı. 1975’de Manhattan’daki Commodore Oteli ortağıyla satın alıp onardı. Ortağı, Hyatt Oteller zincirinin sahibi Jay Pritzker idi. Onarım/restorasyon karşılığında New York Belediyesi’nden 40 yıl vergi muafiyeti imtiyazı kopardı. 1.400 odalı otel 1980’de hizmete alındı; yılda 30 milyon dolar kâr sağladı. Yeni adı da: Grand Hyatt Otel’di. İnşaatlarının finansmanı bankalardan sağladı. Düşük faizli banka kredileriyle yine Manhattan’da 68 katlı gökdelenini dikti. 

Altın kaplama musluklu, parlak pembe mermerli, dış cephesine cam giydirilmiş daireler peynir ekmek gibi satıldı. Müşterileri arasında Steven Spielberg, Sophia Loren ve Paul Anka gibi ünlüler vardı. Binalarının hepsinde iri harfli Trump mührü asılıydı. Banka ve banker kredileriyle lüks, gösterişli evler yapıp caka/çalım severlere pazarladı. Trump imzalı konuta sahiplik toplumsal statü basamaklarını tırmanmak, demekti. Chicago, Miami, Las Vegas ve pek çok şehirde Trump Place, Trump World Tower, Trump Plaza, Trump International gibi dev binalar yükseldi. Trump markasıyla yemek, erkek giyimi, ev mobilyası, saat, koku, içki, çikolata üretti. Dergi yayınladı; televizyon yapım şirketini devreye soktu. Oyuncak mağazalarında Donald Trump’ın oyuncak versiyonları satıldı. 

Ünlenmenin, PR çalışmasının kitabını yazacak kadar tecrübeliydi. NBC TV’de program yaptı; Çırak adlı programı reyting rekorları kırdı. Başlarken her bölüm için 50 bin dolara razıydı; sonradan ücretini 1 milyon dolara kadar çıkardı. Gallup Şirketi’nin araştırmasına göre, o yıllarda 12 yaş ve üstündeki ABD vatandaşlarının yüzde 98’ince tanındı. 1999’da CNN’de Lary King Show’a katıldığında ABD Devlet Başkanlığı’na adaylığını koyacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlarından Henry Kissinger tarafından da desteklendi.

Güzel, çekici, fotojenik, seksi kadınlara zaafı vardı. 1977’de Çek asıllı model Ivana Zelnickova ile evlendi. 1991’de ayrılık kararı alınca eşi 2 milyar dolar tazminat istedi; 25 milyon dolara el sıkıştı. 1993’de ünlü TV sunucusu ve film yıldızı Marla Maples ile hayatını birleştirdi. Maples; iki ay sonra kızı Tiffany’i dünyaya getirdi. 1999’da ayrıldılar. 2005’te Slovan asıllı manken Melania Knauss ile dünya evine girdi. Melanie evlenmeden önce profesyonel mankendi; âdem elbisesiyle çekilmiş fotoğrafların sahibiydi. New York Post gazetesi bekârlık döneminde verdiği pozları sayfalarına taşıdı.

Donald Trump aynı zamanda popüler yazardı. 1987’den itibaren Nasıl Zengin Olunur, Tepeye Çıkan Yol, Milyarder Gibi Düşün, vb. gibi Amerikan toplumunda yükselişin yollarını gösteren kitapların sahibiydi. Hepsi de best seller (çok satanlar) listelerinde yer aldı. Satış, pazarlama, tanıtım işlerindeki rol modeli Muhammed Ali Clay’di. 

Hastalık diye nitelenebilecek derecede titizdi; ellerini sürekli yıkardı. Golf oynamayı severdi. İşkolikti; sabah 5’te uyanırdı; en geç 7’de işinin başındaydı. Mekân değişikliğinden hoşlanmazdı. İş yeri ile evi aynı gökdelendeydi. Teknolojiyi ve elektronik aletleri sevmezdi. Çevresindeki kadın ve erkeklere iltifat etmekte ustaydı; medyadan kaçmazdı; Playboy’a bile mülakat verirdi. Anlayışına göre, teşhirin ve reklâmın sonu yoktu; ün, para kazanmanın kapılarını açardı. Saçlarının şekli ve uzunluğu alay konusu yapıldı. Özel doktorunun iddiasına göre, saç biçiminin kaynağı prostat ilacıydı. Donald Trump; 1991’den beri, prostat büyümesini engelleyen, kelliği önleyen adı açıklanmayan gizemli ilacı kullanırdı.

Eski eşi Ivana, Donald Trump’tan şiddet gördüğünü ileri sürmüştü. 1991’de bir belgesel yayınlandı; Trump’ı ağır şekilde suçladı. Belgesel yapımcılarının iddiasına göre, Trump bazı çetelerle işbirliği yapmıştı. Kadınlara tacizde bulunmuştu. Donald Trump; belgesel yapımcılarını dava etti ve ispat hakkı tanıdı.

Donald Trump; ABD tarihinde görülen en ilginç ve farklı başkanlardan biriydi.  

11 March 2019 21:29
1,233 kez okundu

Ali Hikmet İnce



Benzer Yazılar

ABD; Osmanlı Sayesinde Alaska’ya Sahip Oldu

ABD Başkanı Donald Trump; politik hayatının büyük gaflarından birisini daha yaptı: Danimarka’dan Greenland’ı satmasını istedi. Trump; 1867’de ABD’nin Çarlık Rusyası’ndan Alaska’yı yok pahasına kapattığı gibi Greenland’ı da alabileceğini sandı.

Çıplak Poz Veren İlk First Lady

Melania Trump; ABD’nin 6. Başkanı John Quincy’nin İngiliz asıllı eşi Louisa Adams’tan sonra, başka bir ülkede dünyaya gelmiş ‘ikinci first lady’ idi.

Otomobil Sahibi İlk Ses Sanatçısı

Hafız Burhan döneminin en önemli/ünlü erkek seslerindendi. Olağanüstü gür, parlak, tenor gırtlağa sahipti; müzikten bol para kazanan ve ilk otomobil sahibi ses sanatçısıydı.

Küçük Cezve

Onu ‘Ah Güzel İstanbul’ filminde, ‘Ayşe’ kimliği ile tanıdık. İzmir’den kaçıp İstanbul’a gelen, ‘artist’ olmayı düşleyen toy kızdı. Adeta çaresizliğini haykırdığı, ‘Ben bir küçük cezveyim / Elden ele gezmeyim!’ şarkısıyla da akıllarımızda kalacaktı.

Bayan Yunus Emre

Ayla Algan, Türk tasavvufuna ve mutasavvıflara özel ilgi gösterdi. Felsefesini yürekten benimsediği Yunus Emre’yi tanıtmayı vazife bildi. Pek çok ülkede Yunus şiirlerinden oluşan besteleri okudu. Biricik kızının adını da - ulu ozandan ilhamla! - ‘Sevi’ koydu!

Kilisede Çocuk Tacizi

Başta Fransa olmak üzere ABD ve Almanya, geçmişindeki/günümüzdeki çocuk tacizleriyle hesaplaşıyor. Fransa’da hazırlanan resmi doküman, küçük yaştaki yavrucaklara reva görülen cinsel istismarın ürkütücü boyutlarını ortaya koydu. Almanya’nın raporuna göre ise rahibeler, ‘kendilerine emanet edilen kimsesiz sabileri zengin iş adamlarına para karşılığı taciz için kiralamış’tı!

MOSSAD'ın Suikast Listesindeki Siyasetçi

Yaser Arafat, yaşamı boyunca MOSSAD’ın tehdidi altındaydı. Sayısız suikast girişiminden son anda/kıl payı kurtulabildi. Ama hayatını yitirdikten sonra ortaya çıkan hastane raporu ürperticiydi...

Zenci Yapışık İkizler

Yapışık ikizler Millie ve Christine McCoy, Kuzey Carolina'daki Columbus şehri kırsalında köle bir ailenin çocukları - 1851’de! - olarak doğdu.

ABD; Osmanlı Sayesinde Alaska’ya Sahip Oldu

ABD Başkanı Donald Trump; politik hayatının büyük gaflarından birisini daha yaptı: Danimarka’dan Greenland’ı satmasını istedi. Trump; 1867’de ABD’nin Çarlık Rusyası’ndan Alaska’yı yok pahasına kapattığı gibi Greenland’ı da alabileceğini sandı.

Çıplak Poz Veren İlk First Lady

Melania Trump; ABD’nin 6. Başkanı John Quincy’nin İngiliz asıllı eşi Louisa Adams’tan sonra, başka bir ülkede dünyaya gelmiş ‘ikinci first lady’ idi.

Tavşan Doğuran Kadın

İngiltere tahtında oturan, İngilizce bilmeyen, çevresi ve devlet yöneticileriyle Fransızca konuşa(bile)n I. George’un döneminde inanılması zor/garip olaylar, skandallar yaşandı. 50 kadar tavşan doğurduğunu iddia eden Mary Tofts adlı kadın da sahtekârlar arasındaydı.

Kral’ın Emriyle Toplu Fuhuş

Tudor Hanedanı’nın 2 numaralı hükümdarı 8. Henry, kadınlara aşırı düşkündü. Risk almayı severdi. Düşüncelerinden taviz vermezdi. Gönlünün sesini dinler, dilediğince davranırdı. Özel hayatı olağanüstü derecede fırtınalıydı. Hızlı yaşantısı, kendisine de halkına da mutsuzluk getirdi.

Vinçle İdam Edilen Fil

Bakıcısını ezerek öldüren Koca Mary yargılandı ve ölüme mahkum edildi.

Piyanist Bestekâr 2. Abdülhamit Han

Sultan 2. Abdülhamit’in az bilinen bir yönü de müzisyenliğiydi. Pekiyi derecede piyano çalardı. Sultan’ın Batı müziği formlarında piyano için yaptığı besteleri de mevcuttu. Çocuklarının aynı müzik aletinde ustalaşması için özel gayret gösterdi. Avrupa’dan çok kıymetli piyanolar getirtti. Çalışmalarını yakından izledi, yanlışlarını da gösterdi.

ABD; Osmanlı Sayesinde Alaska’ya Sahip Oldu

ABD Başkanı Donald Trump; politik hayatının büyük gaflarından birisini daha yaptı: Danimarka’dan Greenland’ı satmasını istedi. Trump; 1867’de ABD’nin Çarlık Rusyası’ndan Alaska’yı yok pahasına kapattığı gibi Greenland’ı da alabileceğini sandı.

Çıplak Poz Veren İlk First Lady

Melania Trump; ABD’nin 6. Başkanı John Quincy’nin İngiliz asıllı eşi Louisa Adams’tan sonra, başka bir ülkede dünyaya gelmiş ‘ikinci first lady’ idi.

Çıplak Poz Veren İlk First Lady

Melania Trump; ABD’nin 6. Başkanı John Quincy’nin İngiliz asıllı eşi Louisa Adams’tan sonra, başka bir ülkede dünyaya gelmiş ‘ikinci first lady’ idi.

Çıplak Poz Veren İlk First Lady

Melania Trump; ABD’nin 6. Başkanı John Quincy’nin İngiliz asıllı eşi Louisa Adams’tan sonra, başka bir ülkede dünyaya gelmiş ‘ikinci first lady’ idi.

Diğer Dünya Tarihi Yazıları

Putin’in Türk Asıllı Metresi

Putin’in hayatına giren veya adı beraber anılan hanım(lar)ın yüzüne şans hep güldü. Kimisi gayrimenkul(ler)e ve servete kondu. Kimisi de politikaya girdi. Medya dünyasında patron koltuğuna oturdu. Devlet protokolünde ‘görünmeyen statü’ sahibi kesildi. Alina Kabaeva, şöhretli sporcuydu. Putin’le tanıştıktan sonra ününü, variyetini ve etkinliğini artırdı. Bayan Kabaeva, ‘son göz ağrısı’na, ‘Kış öncesi gelen - kısa süreli - aldatıcı yaz’a benzetildi. Güzelliği ile sadece Putin’in değil, bütün karşı cinsin ilgisini topladı. Sadece Rusya’da değil dünyada da stardı!

Putin'in Kadınları

Ünlü şairimiz Orhan Veli, ‘Kitabe-i Sen-i Mezar’ isimli şiirine, ‘Hiçbir şeyden çekmedi dünyada / Nasırdan çektiği kadar,’ mısralarıyla başladı. Süleyman Efendi’nin sıkıntılarını anlattı. Putin de, çevresindeki güzel kadınlardan çekti. Kalbini verdiği, kanatları altına aldığı, özenle sakladığı ‘nazende’ler sayesinde merak edildi, dillere düştü, haberlere mevzu oldu. Putin ve yakın çevresini saran ‘nazenin’ler, dünyanın da ilgisini çekecekti!

Öteki Putin / 2

Putin, dünya siyaset arenasına çıkınca, hemen fark edildi. Gizli servislerin, basının ilgi alanına girdi. Özel hayatı, çalışma şekli, yakın çevresi, ailesi ve hatta akrabaları tek tek değerlendirildi. Yazıldığı gibi Putin, ‘dünyanın en zengin adamları arasında’ mıydı? ‘Birbirinden güzel 2 hanımla birlikte olmuş’ ve ‘ailesinin kalabalıklaşmasını sağlamış’ mıydı?

Öteki Putin / 1

Putin, ‘KGB okulu/geleneği’nden gelen Rusya Federasyonu Başkanı’ydı. Tarihine, devletinin derin/‘kadim’ geleneklerine ve kurumlarına bağlıydı. Hatta resmen açıklamasa bile, 20. asrın 2 numaralı süper gücü, ‘Sovyetler Birliği’nin mirasçısıydı. ‘Çarlık Rusyası ile SSCB’nin sentezi gibiydi!’

Kral Charles’ın ‘Gönül Galerisi’

Prens Charles ile Camilla arasındaki aşk öyküsü televizyon dizi(si) senaryosuna benzerdi. Taraflar, bir dargın bir barışık, bazen hoşnut bazen üzgün yarım asrı aşan ‘parçalı bulutlu’ birliktelik yaşadı. İkili - başka kişilerle evliyken dahi! - birbirlerinden vazgeçemedi. Sonunda mutlu sona ulaştılar ama hayli geç olmuştu!

Kral 3. Charles Müslüman mı?

‘3. Charles’ unvanı ile İngiltere Tahtı’na oturan Prens Charles, Şeyh Nazım Kıbrısî’nin iddia ettiği gibi ‘Müslüman’ mıydı? Hem Anglikan Kilisesi’nin başı hem İslâm dinine mensubiyet mümkün müydü?

Hitler’in Karısı da Yahudi Çıktı

Tarihe ‘Yahudi soykırımını yap(tır)an lider’ suçlamasıyla geçen, Alman Nazi Partisi’nin değişmeyen Führer’i Adolf Hitler’in son büyük aşkı, nikâhlı karısı Eva Braun Aşkenaz Yahudisi çıktı.