Japon Askerî Genelevleri’ndeki Seks Köleleri

Japonya, 2 Dünya Savaşı’nda askerleri için seks kölesi yaptığı 400 bin kadından tarih ve insanlık önünde özür dilemek, tazminat ödemek istemiyor.

Japon Askerî Genelevleri’ndeki Seks Köleleri

Güney Kore ile Japonya arasındaki ‘rahatlama kadınları’ sorunu bir türlü çözülmüyor. Japonya, 2 Dünya Savaşı’nda askerleri için seks kölesi yaptığı 400 bin kadından tarih ve insanlık önünde özür dilemek, tazminat ödemek istemiyor.

Son olarak Güney Koreli bir grup araştırmacı, ABD arşivlerinde çok önemli bir askerî videoya ulaştı. Videoda seks kölesi yapılmış bir grup kadına ait toplu mezardan görüntüler vardı. Video, 15 Eylül 1944’de Çin’in Myanmar sınırındaki Yunnan eyaletinin Tengçong bölgesinde çekilmişti. Görüntüleri kayda alan kişi de bir ABD askeriydi, Bölgede konuşlanmış ABD Ordusu’nun Muhabere Alayı’nın Fotoğraf Biriminden Er Baldwin…

Güney Koreli araştırma grubunun ABD Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi’nde ortaya çıkardığı ‘rahatlama kadınları’na ait toplu mezar videosu yayınlandı ve büyük tepki topladı.

Japonya, 1910’da Kore’yi işgal etti; 2. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar yönetti. Japonlar sadece Kore’den değil, Çin, Tayvan, Filipinler ve diğer bölge ülkelerinden çok sayıda kadını zorla ülkelerine getirdi. İşgal altındaki topraklardan koparılan, yaşları 16 ile 21 arasında değişen genç kız ve kadınlara çok zor şartlar sunuldu. Seks kölesi yapıldıkları genelevlerden çıkmalarına izin verilmedi. Askerleri her şekilde memnun etmeleri istendi. Emirlere uymayan, askerlerin arzularına karşı duranlar şiddetle cezalandırıldı. İtaat etmeleri için her türlü canavarlık uygulandı. Konuyu araştıranlara göre, kendilerine reva görülen iğrenç, insanlık onurunu ayaklar altına alan hayat biçimine karşı duranlar öldürüldü ve toplu mezarlara gömüldü.

Japonya’nın yalnızca 2. Dünya Savaşı sırasında, çeşitli etnisiteden 400 bin civarındaki hanımı ‘rahatlama kadını’ şeklinde kullandığı tahmin ediliyor. Sayıların daha da yükselmesinden endişe ediliyor. Japonya’da seks kölesi yapılmış 50 Güney Kore vatandaşı halen hayatta ve konunun gündemde tutulması için yoğun gayret gösteriyor.

Kore Hükümeti, Japon faşizminin insanlık dışı, iğrenç, tarihî suçunun unutulmaması için yoğun çaba içine girdi. Güney Kore Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı, seks kölesi yapılmış kadınlar ve ailelerinin isteklerini/itirazlarını değerlendirip, kurbanların onurlarını ve haklarını korumaya yönelik girişimlere yoğunlaştırarak devam etme kararı aldı.

Güney Kore'nin, 2. Dünya Savaşı'nda Japon Ordusu’nun seks kölesi yaptığı kadınları temsil eden bir heykeli Busan kentindeki Japonya Konsolosluğu önüne yerleştirmesi Japonya'yı çok kızdırmıştı. Japonya, Güney Kore Büyükelçisi'ni geri çağırmıştı. İki ülke arasında konunun çözülmesine yönelik çalışmalarda da yol alınamamıştı.

Japon hükümet yetkilileri, komik sayılabilecek bir tazminat ve özürle konunun kapatılmasını istiyor.

4 January 2019 17:11
2,773 kez okundu

Ali Hikmet İnce



Benzer Yazılar

Menekşe Gözlü Kadın

Fatma Girik ile Memduh Ün’ün ilişkisi salt aşk öyküsü değildi. Aynı zamanda mesleki dayanışma, hayata birlikte tutunma, bilgi/tecrübe aktarımıydı. Yarım asırdan fazla birbirlerini etkilediler. Girik’in ifadesine göre Memduh Ün, onun hayata bakışını değiştirdi/geliştirdi. Sinemayı, yaşamı, edebiyatı, müziği, kısaca kültürün pek çok boyutunu öğretmeye/aktarmaya çalıştı. Adeta üniversitesi oldu.

Hücreye Atılan Aktör

Akan, sıkı Atatürkçü idi. Büyük önderin fikirlerinin, eserlerinin, hatıralarının takipçisiydi. Mustafa Kemal Paşa’ya ait paltoyu olağanüstü dikkatle/özenle saklardı. Her 10 Kasım’da, sahibi olduğu ilkokulda öğrencilere, velilere ve öğretmenlere sergilerdi.

Beşiktaşlı Kartal Tibet

Sinemanın ünlü, yakışıklı, zengin, pek kabiliyetli, çok yönlü ismiydi. İşine ve evine önem verdi. Sade, dedikodudan uzak, huzur dolu hayatı özledi, yaşadı. Mutluluğu hanesinde ve ailesinde buldu. Eşine ve çocuklarına sıkıntısız, sevgi dolu ve zengin sayılabilecek yaşam sunabilmenin gayreti içinde oldu. Kaliteli eğitim aldırdı.

Gözlerden Uzak Bir Aşk Hikâyesi

Birisi, döneminin salon filmlerinin starıydı. Diğeri, geleneksel musikimizin ‘sarışın zirvesi’ydi.

Yılmaz Güney, Karaoğlan’ı Oynamak İstiyordu

Yalaz’ın kapısını ilk çalan, ‘Çirkin Kral’ Yılmaz Güney’di. Sinekkaydı traş olmuş, bıyıklarını kestirmişti.

Nagasaki’ye 'Şişman Adam' Sürprizi

Japonya; önce Hiroşima’ya ardından Nagasaki’ye bırakılan tarihin en ölümcül bombalardan sonra teslim şartlarını kabul etmişti.

Yanlış Çeviri Japonya’yı Bombalattı

ABD’li tercümanların yanlış/hatalı çevirisi yüzünden 2. Dünya Savaşı’nın kaderinin değiştiği, Japonya’ya atom bombaları atıldığı ve 250 bin sivilin yok yere hayatını yitirdiği ileri sürüldü.

Ezilen Bütün Kadınlar Birleşin!

BM - Birleşmiş Milletler! - istatistiklerine göre, kadınlar tarih boyunca sömürüldü, tecavüze uğradı, şiddet gördü ve zorlu/sert yaşam koşullarına mahkûm edildi. Günümüzde de durum pek değişmedi: Emeğe dayalı işlerin yüzde 66’sı kadınlar tarafından yapıldı. Kazancın yüzde 10’u hanelerine yazılabildi.

Viking Kadınları da Savaşlara Katılıyormuş

Vikinglerin kadın ve erkek savaşçılardan oluşan karma ordular kurdukları ortaya çıktı.

İran'ın Nükleer Satrancı

Hedefe konulan İranlı nükleer fizikçiler şehir içinde düzenlenen suikastlarda öldürüldü. Trafikte yaklaşan motosikletli kişiler, ya arabanın dış yüzeyine mıknatıslı bomba yerleştirdi ya da otomatik silahlar kullanıp olay yerinden hızla uzaklaştı.

ABD Gizli Raporuna Göre Hitler Kokainmanmış

ABD Askeri İstihbarat Örgütü, Hitler’in özel hayatını çok yakından izlemiş ve her hareketini raporlamış.

Halifenin Oğlu Fenerbahçe Başkanı

Son Halife Abdülmecid Efendi’nin biricik oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün (1919 - 1924 yılları arasında) beş yıl başkanlığını yaptı.

Medyumu Stalin’in Hayatını Kurtarmış

Medyumu, Stalin’in uçağa binmemesini aksi durumda hayatını yitirebileceğini söylemiş ve belgeye göre de inandırmayı başarmış.

Diğer Dünya Tarihi Yazıları

Putin’in Türk Asıllı Metresi

Putin’in hayatına giren veya adı beraber anılan hanım(lar)ın yüzüne şans hep güldü. Kimisi gayrimenkul(ler)e ve servete kondu. Kimisi de politikaya girdi. Medya dünyasında patron koltuğuna oturdu. Devlet protokolünde ‘görünmeyen statü’ sahibi kesildi. Alina Kabaeva, şöhretli sporcuydu. Putin’le tanıştıktan sonra ününü, variyetini ve etkinliğini artırdı. Bayan Kabaeva, ‘son göz ağrısı’na, ‘Kış öncesi gelen - kısa süreli - aldatıcı yaz’a benzetildi. Güzelliği ile sadece Putin’in değil, bütün karşı cinsin ilgisini topladı. Sadece Rusya’da değil dünyada da stardı!

Putin'in Kadınları

Ünlü şairimiz Orhan Veli, ‘Kitabe-i Sen-i Mezar’ isimli şiirine, ‘Hiçbir şeyden çekmedi dünyada / Nasırdan çektiği kadar,’ mısralarıyla başladı. Süleyman Efendi’nin sıkıntılarını anlattı. Putin de, çevresindeki güzel kadınlardan çekti. Kalbini verdiği, kanatları altına aldığı, özenle sakladığı ‘nazende’ler sayesinde merak edildi, dillere düştü, haberlere mevzu oldu. Putin ve yakın çevresini saran ‘nazenin’ler, dünyanın da ilgisini çekecekti!

Öteki Putin / 2

Putin, dünya siyaset arenasına çıkınca, hemen fark edildi. Gizli servislerin, basının ilgi alanına girdi. Özel hayatı, çalışma şekli, yakın çevresi, ailesi ve hatta akrabaları tek tek değerlendirildi. Yazıldığı gibi Putin, ‘dünyanın en zengin adamları arasında’ mıydı? ‘Birbirinden güzel 2 hanımla birlikte olmuş’ ve ‘ailesinin kalabalıklaşmasını sağlamış’ mıydı?

Öteki Putin / 1

Putin, ‘KGB okulu/geleneği’nden gelen Rusya Federasyonu Başkanı’ydı. Tarihine, devletinin derin/‘kadim’ geleneklerine ve kurumlarına bağlıydı. Hatta resmen açıklamasa bile, 20. asrın 2 numaralı süper gücü, ‘Sovyetler Birliği’nin mirasçısıydı. ‘Çarlık Rusyası ile SSCB’nin sentezi gibiydi!’

Kral Charles’ın ‘Gönül Galerisi’

Prens Charles ile Camilla arasındaki aşk öyküsü televizyon dizi(si) senaryosuna benzerdi. Taraflar, bir dargın bir barışık, bazen hoşnut bazen üzgün yarım asrı aşan ‘parçalı bulutlu’ birliktelik yaşadı. İkili - başka kişilerle evliyken dahi! - birbirlerinden vazgeçemedi. Sonunda mutlu sona ulaştılar ama hayli geç olmuştu!

Kral 3. Charles Müslüman mı?

‘3. Charles’ unvanı ile İngiltere Tahtı’na oturan Prens Charles, Şeyh Nazım Kıbrısî’nin iddia ettiği gibi ‘Müslüman’ mıydı? Hem Anglikan Kilisesi’nin başı hem İslâm dinine mensubiyet mümkün müydü?

Hitler’in Karısı da Yahudi Çıktı

Tarihe ‘Yahudi soykırımını yap(tır)an lider’ suçlamasıyla geçen, Alman Nazi Partisi’nin değişmeyen Führer’i Adolf Hitler’in son büyük aşkı, nikâhlı karısı Eva Braun Aşkenaz Yahudisi çıktı.